Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската перспектива за добив на газ от собствени източници е добра

Ангел Семерджиев в Клуб Инвестор, 17.09.2016

21:25 | 17 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Енергийният експерт Ангел Семерджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Енергийният експерт Ангел Семерджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оптимист съм за добива на газ от български собствнени източници. Перспектива има и не трябва да я омаловажаваме, защото това влияе на цялата нефто-газова общност, която се интересува много къде са перспективите, за да вложи пари. Това каза енергийният експерт Ангел Семерджиев, бивш председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и бивш изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”  в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По повод резултатите от сондажите на блок "Хан Аспарух" Семерджиев каза: проучванията подлежат на строга конфиденциалност по много причини и това е характерно за индустрията".

"Ако има някакво голямо откритие, то естествено това би се разбрало, но самите резултати от сондирането трябва да се анализират и да се дадат основанията за следващия сондаж, за продължаване на проучванията. Тук най-съществения елемент е да се спази предварителната програма. Това е ролята на държавата - независимо от резултатите, трябва да се направи и следващия сондаж. Ще има и втори сондаж, след който вече може да се говори каква е перспективността на блока".

За мен "Хан Аспарух" е по-перспективният блок, категоричен бе Семерджиев. "Сега се правят сондирания в дълбокоморската част, което определено е голям успех, защото цената на сонидрането там е много по-висока. Първата кампания, която мина още 90-те години, беше съсредоточена по цялото крайбрежие, но нямаше сондиране в дълбокоморсаката част, каквото има сега. Това е много важен етап от проучването на нефтогазоносния потенциал на нашата икономическа зона в Черно море и аз силно се надявам, че ще има положителен резултат". 

"Не споделям огромните страхове при използването на шистовия газ, защото така или иначе целият този процес е основан на новите технологии. Преди 10-15 години дори не бе мислимо да се добива шистов газ. Сега има рискове, но те са преодолими. Трябва да се действа прагматично, а не да се слага клеймо върху този тип добив".

Вижте целия коментар: