Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

21 000 апартамента се строят в големите градове на България

Пламен Андреев в Клуб Инвестор, 17.09.2016

20:45 | 17 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Пламен Андреев, управляващ партньор на Планекс Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
Пламен Андреев, управляващ партньор на Планекс Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Общо за четирите града, София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 65 до 70% от обемите за страната, в строеж са около 2 млн. 450 хил. кв. м. жилищна площ. Това се равнява условно на около 21 000 апартамента. Това каза управляващият партньор на Планекс Холдинг Пламен Андреев в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

София жилищните обекти в строеж са около 1,46 млн. кв метра, което е около 13 400 апартамента. Обектите в проектна фаза са около 450 хил. кв. м., като тук не са включени мегапроекти, като Равно поле, Света София и Koza Square на турската Garanti Koza".

За Варна, като в данните се включва и Св. Св. Константин и Елена в строеж са 347 хил. кв. м., което е около 3 300 апартамента, каза още Андреев. По думите му в категорията "завършени, но нереализирани" имоти попадат около 400 апартамента, а обектите, за които има информация, че ще бъдат реализирани в бъдеще са около 180 хил. кв. м.

Пловдив, който също е изненада, защото там дълго време нямаше много нови проекти, към момента има строителство на 495 хил. кв. м.".

Бургас е с най-малък обем жилищно строителство - 138 хил. кв. м. или около 1000 апартамента, каза още строителят.

"Няма еднозначен отговор дали това е много или малко. Трябва да се има предвид, че тези обекти ще се реализират за 2-3 години напред".

По думите на Андреев фактори, които трябва да се оценяват са миграцията на много млади хора към София, връщането на капитали от една част от българите в чужбина, които се инвестират в България, както и чужденците, които се работят в индустриални зони, като тази в Пловдив.

„Тези мотиви ме карат да мисля, че не е толкова опасна ситуацията, като възможности за търсене и предлагане“.

Ваканционните апартаменти са "забравена тема" през последните години и има единични продажби по Черноморието, заяви Пламен Андреев. "Този сегмент не е в цветущо състояние". 

Вижте целия коментар: