Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китайската регулаторна намеса срещу крипто няма да разклати достатъчно сектора

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, "Клуб Investor", 10.07.2021 г.

21:30 | 10 юли 2021
Автор: Петър Стоянов
Китайската регулаторна намеса срещу крипто няма да разклати достатъчно сектора

Намесата на китайската държава срещу крипто не може да засегне толкова силно сектора, защото естеството на днешната ситуация на крипто пазарите е друга, въпреки че „крипто светът си остава достатъчно волатилен и интересен“, смята Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, който разговаря с водещия Ивайло Лаков в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV България.

„Добрата новина сега е, че за разлика от миналата сериозна крипто вълна преди 4-5 г. крипто последователите са доста по-широк кръг от хора. Има доста компании и институции, които инвестират в крипто технологиите по някакъв начин, така че с намесата на някой регулатор не е чак толкова рязък ефектът.“

Гостът посочи и че биткойнът като бенчмарк е стабилно над ключовото ниво 30 000 долара. Въпреки това предупреди какво би се случило при спад.

„Ако видим котировки под $29 500, мисля че дните, които ще са след това за криптото, няма да са кой знае колко положителни и съвсем в реда на нещата ще бъде още 30-40% спад.“

Андрей Стойчев сподели също, че в сферата на криптовалутите продължават да се появяват интересни проекти. „С нетърпение  очаквам наистина добър  проект от крипто света, който да застане редом до водещите Bitcoin и Etherium”.

Интересна тема в момента с адрес Китай са и намеренията за рестрикции към местни компании, които желаят да стават публични на борси извън страната. Гостът коментира, че така обсъжданият в последните дни случай с Didi не е изолиран, а в най-голямата като население държава в света има много подобни компании, които са достатъчно значими по размер по световните стандарти, но не са много известни извън страната. 

Стойчев споделя мнението, че въпреки идеята, че листването на някоя от световните борси помага за утвърждаване на китайското икономическо господство по света,  не трябва да търсим логика в действията на властите в азиатския гигант. Той изказва свои догадки, че може би става въпрос за неприемане на публичността, която една компания трябва да възприеме при такъв ход.  

„Когато една компания е публична на най-голямата борса в света, в NASDAQ да кажем, трябва да изпълняват някакви изисквания, като прозрачност, отчети, резултати, които трябва да се публикуват, което може би притеснява китайската държава“, посочва  Стойчев. „По-скоро чета между редовете. Те искат такива информации да остават само за местна консумация.“

Експертът смята, че при размера на бизнеса на тези компании, дали  ще бъдат публични на борси в Северна Америка или Европа не е от значение.

„Китайският пазар е горе-долу почти колкото останалия свят“, напомня специалистът, който обяснява, че подобна по един или друг начин на Didi съдба са имали и компании от хонконгската борса, които след сътресенията са претърпели голям ценови крах. 

В същото време в САЩ с минаването на 4 юли пазарът започва лека-полека да се ориентира към лятна пауза, което неминуемо ще доведе до постепенно намаляване на ликвидността на капиталовите пазари в САЩ и Европа. Това от своя страна ще доведе до привидно спокойствие, като резки движения ще бъдат по-възможни при по-несъществени събития, коментира още Стойчев.  

Той посочи, че акциите в САЩ продължават да са във възходящ тренд. Само от началото на годината американските индекси са с по 20-30% ръст. Но определено има забавяне на тази еуфория. Технологичният сектор не е особено стабилен, въпреки че звездите му продължават да покоряват върхове сред върхове. Най-големите, като Amazon, са стабилни, но колебанията са при някои доскорошни любимци на капиталовия пазар, включително Tesla, които „загубиха малко от парата, която бяха понатрупали последните месеци“.

По отношение на петрола и ситуацията със преговорите на ОПЕК+, гостът посочва, че тъй като това е в интерес на всичките държави от ОПЕК, а и от периферията, е въпрос на време да се постигне поредно споразумение евентуално за увеличаване на квотите. Участниците в преговорния процес го правят доста консервативно и предпазливо, за да не повлияят на цената на петрола. „В порядките на 70-80 долара, в които гравитира цената на петрола, е доста добре дошла за държавите, които предимно разчитат на износ на петрол.“, смята още Стойчев, според който  прогнозите са за цена до 100 долара на барел вече изглеждат логични.

Вижте подробности във видеото.

Повече гости на Клуб Инвестор тук.