Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ефективно ли е въвеждането на пръстов отпечатък в болниците

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, Клуб Investor, 23.07.2016

20:59 | 23 юли 2016
Автор: Investor.bg
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV  Bulgaria
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смята се, че част от разходите на НЗОК се дължат на това, че се отчитат пациенти без физически да са били на преглед или постъпили в лечебно заведение. Това не е вярно и въвеждането на пръстовия отпечатък ще покаже, че разходите на здравната каса няма да намалеят, както не се понижиха и с въвеждането на т.нар. четци за лични карти. Това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му здравната система не се развива добре. Мерките, които се вземат през последните години не подпомагат, а пречат на нейното развитие. Плановата икономика в здравеопазването води до влошаване на качеството на медицинската помощ и повишаването на цените на медицинските услуги. За миналата година простата сметка показва, че пациентите са платили на болниците с 20% повече, отколкото през 2014, коментира още той. 

Според д-р Кацаров важна стъпка, която трябва да бъде предприета, е демонополизация на здравната каса и възможността да има конкуренция на ниво здравно осигуряване. Друга важна стъпка е да се премахне забраната за приватизация на болниците, да се отмени забраната за частни инвестиции, въведена през 2015, и да се премахне т.нар. здравна карта.     

Вижте повече във видеото: