Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Дали е настъпил пикът в търсенето на петрол ще разберем през 2021 г.

Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets, Клуб Investor, 19.09.20

21:30 | 19 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Спекулацията, че пикът на глобалното търсене на петрол вече е в миналото, може да се окаже истина, като се има предвид влиянието на коронавируса. Това каза Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"Голяма част от големите сили се опитват да намалят своите вредни емисии, а от там и търсенето на петрол. Така че пикът може наистина да е отминал. Но не може да твърдим това на 100%, тъй като възстановяването от коронакризата ще бъде доста по-важно за икономиките, отколкото намаляването на емисиите".

Според него през следващата година тепърва ще бъдем свидетели на това как ще се развие търсенето на петрол.  

Шуйцов посочи, че през последните месеци цените на Брент и WTI са стабилни и са около 40 долара за барел, като сортът Брент е традиционно по-скъп - около 43-45 долара за барел. 

"Прави впечатление, че от март, когато цената на петрола спадна за някои контракти до нулата и след това се възстанови до 40 долара, в момента в общи линии е доста стабилно това ниво", коментира анализаторът. 

По думите на Димитър Шуйцов европейските акции са доста по-предпазливо оценени, но според него значение има и това, че няма толкова технологичните компании, колкото в САЩ.

"Но на общото представяне в Европа натежават и негативни новини около някои големи компании от други сектори". 

"При валутите ситуацията е доста по-стабилна, но и в момента фокусът не е насочен към тях", обясни анализорът. 

Той допълни, че в дългосрочен план покупката на златото не е грешно решение, като това със сигурност важи, докато не се изчисти проблемът с коронавируса и отношенията между САЩ и Китай. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.