Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Малките модулни реактори ще са налични в много държави до 2030-2050 г.

Йордан Йорданов, директор на консултантска агенция "НУКЛЕОН" и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", Клуб Investor, 25.04.20

21:15 | 25 април 2020
Обновен: 07:33 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между 2030 г.-2050 г. малките модулни реактори ще станат действителност в много държави. Тези от тях, които първи започнат да ги разработват, ще бъдат монополисти. Това каза Йордан Йорданов, директор на консултантска агенция "НУКЛЕОН" и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“България има възможност да работи в тази област, защото има огромно количество натрупано ядрено гориво, което е безценна суровина за малките реактори”.  

Според него е нужна политическа воля, за да може България да бъде поставена на картата на разработчиците и в близките 10-15 години да се появят първите модулни реактори в страната ни.   

Йорданов обясни, че малките модулни реактори са реакторите, с които е започнало развитието на ядрената енергетика през 40-те години.

“Казват се малки, защото мощността им е до около 100 мегавата и са модулни защото са съставени от модули”, поясни той.   

По думите му със 100 мегавата могат да се захранят два града като Велико Търново.  

“Последните разработки показват изключително ниска себестойност, тъй като техният принцип на работа не е като при големите реактори, не изисква огромни капиталовложения и огромни системи за безопасност”.  

Той каза още, че малките модулни реактори използват натрупалото се, отработено ядрено гориво от големите реактори.  

“Доста хранилища има вече с такова ядрено гориво, които може да се използва за бъдещите малки модулни реактори. Те утилизират струпалото се ядрено гориво, така че това също намалява тяхната себестойност”. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.