Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За България не е добро решение да расте отоплението на електричество

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, Клуб Investor, 11.01.2020

21:02 | 11 януари 2020
Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, Клуб Investor. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, Клуб Investor. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Невъзможно е в следващите 10 години да се постигне с 50% по-нисък въглероден отпечатък. Зелената сделка представлява документ, който не е резултат от проведено обществено обсъждане в Източна, а в Западна Европа. На глобално ниво тя е безсмислена. Това мнение изрази Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"В Западна Европа има големи очаквания по отношение на климата и там нещо се случва, за разлика от Източна Европа. Най-големият проблем със Зелената сделка е, че тя не обединява Европа".

"В САЩ цената на енергията е ужасно евтина. Намалението на въглеродните емисии в САЩ в последните 10 години се случва заради голямото количество газ и неговата евтина цена. Но в Европа не разполагаме с толкова газ", изтъкна гостът.

"Трябва да направим така, че да имаме капацитет от връзки с Турция и Гърция, затова интерконекторът е толкова важен".

Според Рашев, ако искаме да запазим енергийна независимост донякъде, трябва да разчитаме на лингнитните въглища в голям процент от енергопроизводството.

По думите му Европа продължава да става все по-енергийнозависима от внос въпреки всичките огромни инвестиции.

"При пълната въглеродна неутралност до 2050 г. идеята е, че водородът ще замести газа и ще има батерии за съхранение на електричеството. Вторите са все още научна фантастика. Водородът пък е трудно за управление вещество".

"Ако говорим за качеството на въздуха, трябва да подменим отоплението на твърди горива с нещо друго. Но от твърдите горива - дървесината например, се води въглеродно неутрална, а газът има емисии. Приоритет трябва да е чистият въздух", смята Рашев.

Гостът взе отношение и по темата за Топлофикациите у нас, които според него не се развиват добре с изключение на тези в Пловдив и Варна. "Ако преминем към повече отопление на електричество, ще създадем огромен дисбаланс в енергийната система, ще се завържем към ТЕЦ-овете. Оперативните разходи са доста по-високи, както и инвестицията. Електричеството не е добро решение за България", уточни той.