Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владислав Панев: Приемането на закон за личния фалит ще означава просперитет за България

Владислав Панев, финансов анализатор, "Клуб Investor", 9 ноември 2019 г.

20:32 | 9 ноември 2019
Владислав Панев, финансист. Снимка: Bloomberg TV
Владислав Панев, финансист. Снимка: Bloomberg TV

Икономиката става все по-ниско въглеродна, ВЕИ-тата вече дават електроенергия по 1-2 цента за киловатчас, нещо което е немислимо за въглищни, ядрени и газови централи. Начинът ни на живот няма да пострада толкова много от преориентирането към невъглеродна икономика. Да припомним и китайския йероглиф за криза, който значи и възможност. Това каза Владислав Панев, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако имаме достатъчно стимули за развитието на индустрии като ВЕИ и електромобилността, няма да имаме и нужда от дебата за ТЕЦ-овете и подобни неща. Това е възможност за България, стига да се използва добре", посочи гостът.

„Може например да се премахне ДДС за електромобили, това ще повиши продажбите с хиляди годишно и ще способства и за изчистване на въздуха. Не е въпросът да се мине от едно на друго поколение дизели или бензинови автомобили, а да се излезе от тази матрица“.

Според Панев средната класа в САЩ и Западна Европа изтънява и това може да предизвика революция.

"Причина за това е печатането на пари, причина за това са отрицателните лихви и оттам скокът на всички инвестиционни активи, и най-вече на недвижимите имоти. Хората от средната класа вече не могат да си позволят не само покупка на апартамент, но дори и наема му. В същото време за 30 години в Азия средната класа се е увеличила с над милиард човека, в Африка се увеличава всяка година с милиони хора" заяви той.

Панев, който е съпредседател на Зелените заяви, че "хората между 20 и 30 години в България имат други амбиции и политиците сме длъжни на тези хора. Заради липсата на закон за фалитите на физическите лица например хората с фалирали бизнеси влизат в сивата икономика доживот, защото дължат на банките или на техните кредитори огромни пари. В тази клопка са десетки хиляди хора и всеки млад или стар човек, когато мисли дали да започне частен бизнес, това е първото, което му идва на акъла. Закон за личния фалит ще означава просперитет за България и за младите хора, които сега са в училище, или още в детската градина".

"Зелената вълна и климатичните промени са огромна възможност за България, защото можем да рисуваме на бял лист.