Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Николова: Новият антикорупционен закон ще доведе до видим резултат

Клуб Инвестор 12.03.2016

20:00 | 12 март 2016
Автор: Александра Попова
Елеонора Николова и Калин Славов (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елеонора Николова и Калин Славов (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С новия Закон за антикорупцията Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще се превърне в основен орган, около който ще бъдат ситуирани всички останали досегашни органи. Новият орган ще получи много повече правомощия, сред които е и извършването на собствено разследване и събиране на доказателства. Това каза в ефира на „Клуб Инвестор“ по Bloomberg TV Bulgaria директорът на Центъра за противодействие и борба с корупцията или БОРКОР Елеонора Николова. Заедно с изпълнителния директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов тя коментира как новият закон за борба с корупцията ще повлияе на усещането за справедливост в България.

91% от българските граждани искат такъв закон, искат да видят противодействие на корупцията.

Създаден по този начин законът ще доведе до видим резултат, а именно отнемане на незаконно придобито имущество (през конфликт на интереси, през корупционна дейност по време, в което дадено лице заема висша административна държавна длъжност или в случаите, когато е придобито имущество, но не е декларирано в публичния регистър). Чрез него се навлиза драстично в сферата на лицата, които заемат публични длъжности, каза още Николова. Те ще бъдат задължени да обявяват всичко, включително влоговете на своите деца и издръжката, която отделят за тяхното обучение, ползването на скъпи чужди вещи и др. Законът предвижда реална проверка на декларираните факти и обстоятелства чрез сверяването на всички публични записвания, обясни директорът на БОРКОР.

Въпреки увеличените правомощия на Комисията, ще изминат 18 месеца до завършването на проверката за несъответствие между доходи и разходи. Едва тогава даден случай може да бъде внесен в съда, каза Славов. По думите му новият Закон за антикорупцията няма да я изкорени от днес за утре.

Според него променената структура не е гаранция за успех. Той даде пример с Румъния, където работещите органи съществуват от 10 години, но са започнали да издават присъди едва тогава, когато биват сменени хората, работещи там. 

Вижте целия разговор във видеото: