Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Спадът на износа заплашва ръста на българската икономика

Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, Клуб Investor, 21.09.2019

21:11 | 21 септември 2019
Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозираният спад на германската икономика очертава негативно въздействие върху българския износ. Икономиките на други основни търговски партньори на България също не се представят добре. Италия е в състояние на стагнация от 1-2 години, Турция също беше във фаза на спад до скоро. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Ганчев спадът на износа може да провали прогнозите за ръст на брутния вътрешен продукт на България през 2019 г. (бел. ред. Европейската комисия очаква ръст от 3,3% за България), тъй като промишленото производство на страната е ориентирано към Европа.

„Спад на търсенето ще значи свиване на производството и нарастване на безработицата“.

Според експерта вътрешното търсене не би могло да компенсира икономически спад у нас, защото нараства незначително.

„Основни икономически двигатели в България в условия на криза биха могли да са алтернативните пазари извън Европейския съюз и правителствените разходи, но ние нямаме концепция в тази насока“, коментира Ганчев.

По негово мнение има благоприятни условия за присъединяване на България към еврозоната, но смяната на гуверньора на Европейската централна банка и вероятната рецесия в Германия могат да забавят процеса.