Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Решението на Фед задвижи пазарите в унисон

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 03.08.2019

21:30 | 3 август 2019
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Динамиката на международните борси през седмицата премина в изключителен унисон, тъй като всички те бяха фокусирани върху решението на Федералния резерв. Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Намалението на лихвите от Фед беше очаквано от пазарите, но не оправда прогнозите за понижение от 50 базисни точки, което продиктува смесените реакции, коментира Ваньов.

„Много важно е да се отбележи, че гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че това не е началото на цикъл на понижение на лихвите, това е просто пренастройка в средата на цикъла на ръст“.

Според анализатора Европейската централна банка със сигурност ще отговори на Фед по време на следващото си заседание през септември.

„Очакванията на инвеститорите са за 100-процентово намаление на лихвите с 10 базисни точки. Това едва ли ще промени нещо на пазарите, по-скоро ЕЦБ ще си отвори вратичка за нов рунд количествени улеснения“.

Ваньов коментира и подновеното напрежение на борсите вследствие на увеличаващите се притеснения за отражението върху глобалната икономика на раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без споразумение. Според него има вероятност Шотландия да поеме по пътя на Каталуния и да проведе референдум, който обаче няма да има никаква конституционна тежест.