Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големият коз на Тръмп в момента - да държи в напрежение пазарите, смята анализатор

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 11.05.2019

21:22 | 11 май 2019
Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Пазарите са на червена територия през тази седмица. Новите мита от САЩ спрямо Китай и ескалацията на търговската война са основен агрегат. След заплахите в неделя до сряда и четвъртък пазарите в САЩ претърпяха спадове от 1,5-2%, впоследствие Европа и Азия. Всички пазари и сектори реагираха негативно. Ако има сделка - а това се очаква преди лятото, реакциите ще са позитивни. Това е един голям коз на американския президент Доналд Тръмп – да нажежава обстановката на пазарите. Това спомена финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"САЩ са наистина в позиция да предоговарят външнотърговските си сделки. Бяха напечатани пари, които все още циркулират в икономиката им. Имат енергийна независимост като най-голям производител на петрол. Видяхме Парижкото споразумение, сделката за НАФТА, тарифите с Китай, отношенията с ЕС. Въпросът е, че Тръмп подхожда прекалено остро и директно".

Петрол

Чисто технически се върна на равнищата от 70 долара за барел. Цените от 75 долара бяха просто нестабилни. Иран заплаши, че ако нямаме споразумение по сделката, ще започне отново обогатяването на уран. Това дойде в отговор на разполагането от страна на САЩ на бойни единици около Техеран, с което дадоха индикация какво може да последва.

"Петролът е геополитически движен. Заради това цената му скача с 15 долара. Петролът ще реагира най-вече на проблемите в Иран. Производството на Венецуела е около 650 000 барела дневно. На следващата среща на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия ще препотвърдят извадените от пазара 1,2 млн. барела. Този фактор също лимитира стойността".

Конфликтът Иран-САЩ ще продължи да тежи на петролните пазари за момента в рамките на 5-7 долара нагоре, достигайки 75-77 долара за барел, отчита анализаторът.

Валутен пазар

Интересно при валутите през последната година е, че движенията са хоризонтални, разкри Преслав Райков. "Щатският долар регистрира силна година. Доларовият индекс изпита лек спад през януари, като след средата на януари до момента се наблюдава покачване. Когато Федералният резерв даде насока, че до края на годината може би няма да покачи лихвените проценти, доларът спрямо основните валути ще остане на непроменени нива. Валутната двойка евро/долар от една година е в рейндж", допълни той.

Криптовалути

Те поотшумяха заради огромния очакван срив и хакванията, отбеляза Райков. "Последния месец биткойнът в частност направи положителни движения, подмина 5000 долара. Мисля, че тази година те ще достигнат тренда на нормалното си развитие. Самите приложения на блокчейн разработката трябва да докажат, че могат ефективно да заместят съществуващите. Засега много сектори компроментират транзакциите. Блокчейн не е решение на всичко. Тя е фундаментална технология, която изисква предначертаването на съвсем нови бизнес модели между пазарните субекти", обобщи анализаторът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.