Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Междинните избори в САЩ донесоха недостатъчен успех за демократите

Здравко Попов, Институт за публична политика, 10.11.2018

20:30 | 10 ноември 2018
Здравко Попов, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Здравко Попов, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мечтата на членовете на Демократическата партия в САЩ беше за пълна доминация и в двете Камари след междинните избори, за да могат всъщност те да се противопоставят по ефективно на политиката на президента Доналд Тръмп. Въпреки че и Демократическата, и Републиканската партия се обявиха за печеливши, все пак може да се каже, че по-значителният успех е този на демократите. Това каза Здравко Попов, Институт за публична политика, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Попов уточни, че основен въпрос към момента е дали успехът на демократите всъщност ще се окаже достатъчен за по-сериозното им противопоставяне на политиката на президента Тръмп. Според него основните направления, в които те отново ще насочат вниманието, са свързани с евентуалната руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г., някои теми по отношение на външната политика на Тръмп, както и ще засегнат някои традиционни приоритети за тях като защитата на правата на човека и мигрантите.

Попов обаче смята, че съществени промени в САЩ в настоящата политика на Тръмп няма да настъпят.

„Излизането например на Тръмп от Парижкото споразумение за климата отвори производства, които по идея бяха произвеждащи емисии. Това обаче доведе до страшно много нови работни места в САЩ. Средната класа всъщност приветстваше този негов акт. Средно американската администрация отваря по 200 хил. работни места на месец. Такъв период не е имало в САЩ. Това са милиони нови работни места за две години. Въведените данъчни облекчения за много бизнеси също се се отчитат положително от американците и като цяло те одобряват подобна политика“.

Според Попов дори резултатите от търговските спорове между Вашингтон и Китай за момента имат положително отражение в САЩ. Все пак то обаче винаги би могло да се промени, добави гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.