Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

След силното рали през ноември акциите на големите компании вземат глътка въздух

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Кепитал Мениджмънт, в "Клуб Investor" 09.12.2023 г.

21:00 | 9 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Последните две седмици на борсата в САЩ се наблюдава едно успокояване на акциите на големите компании, за сметка на втори и трети ешелон акции и така наречените “meme stocks“. Очаква се първите намаления на лихвеният процент от страна на Фед да бъдат около март или април, а инвеститорите прогнозират общо понижение между 0,75% и 1% за следващата година. Облигациите в момента изглеждат атрактивни и се очаква цените на акциите да претърпят корекции, това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Кепитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Изминалият месец ноември, който бе изключително успешен за акции и облигации, не изненада инвеститорите, а потвърди тренда, който се наблюдава от 1950 г. насам, като последните три месеца от годината обикновено допринасят за почти половината от доходността, която прави пазарът, каза Георгиев. Такова повишение в тандем на акции и облигации не е типично, но такава бе средата през изминалия месец, обясни гостът.

След подобно рали е напълно нормално да видим корекция, а инвеститорите с САЩ калкулират един перфектен сценарии на мекото кацане на икономиката и победата над инфлацията от страна на Фед. Гостът каза, че инфлацията в САЩ е отбелязала най-бързия си спад за година, от миналия септември, когато достига своя пик.

Очаква се първите намаления на лихвеният процент да са около март или април, а инвеститорите очакват понижение между 0,75% и 1% през цялата следваща година. Като очакването за сваляне е включено към високата цена на акциите в момента, смята гостът. Дори и с високите лихвени проценти компаниите отчитат голям марж на печалбите. А очаквано банките също са в изгодна позиция от високите лихвени проценти.

Последните две седмици на борсата в САЩ се наблюдава едно успокояване на акциите на големите компании, за сметка на втори и трети ешелон акции и така наречените “meme stocks“.

“Това са компании, които са така наречените спекулативни акции. Все още голяма част от тях не правят печалби, те не са устойчиви, търгуват се на базата на интереса на инвеститорите и хедж фондовете, които ги скъсяват.“

Достигането на 40 хиляди долара цена на биткойн, гостът смята, че се дължи на притеснението, което съществува за риск на финансовата система, което подтиква инвеститори към злато и биткойн.

Георгиев смята, че проблемите между членките на ОПЕК са големи, тъй като излязоха с противоречива информация относно очакваните намаления на износа, като се наблюдаваха и разногласия между членовете. Той допълни, че САЩ в момента са с един от най-големите дялове на производството си в исторически план, което се очаква догодина да се намали.

В прогнозата си за 2024 г., гостът каза, че облигациите в момента изглеждат атрактивни и се очаква цените на акциите да претърпят корекции.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.