Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Следващото кредитно събитие може да дойде от Италия. Кутията на Пандора е отворена

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, Клуб Investor, 01.04.2023

21:33 | 1 април 2023
Обновен: 11:59 | 5 април 2023
Автор: Николета Рилска

Винаги има пазарни участници, които са настроени прекалено негативно и очакват следващата плочка да падне. Досега пазарът не отразяваше риска от подобно кредитно събитие. Измерителят за риск не следваше това, което се случваше. Това заяви Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Георгиев направи коментара си в контекста на банковата криза в САЩ след колапса на Silicon Valley Bank, продажбата на Credit Suisse на UBS и разпродажбата на Deutsche Bank от края на миналата седмица.

„Кутията на Пандора е отворена, очаква се да се види какво ще е следващото кредитно събитие“.

По думите на Георгиев през следващите години може да се случи нещо подобно – например с държавни облигации. Той отбеляза, че италианските облигации са под натиск, така че след няколко години там може да има проблем.

„В Швеция се наблюдава т.нар. самосбъдващо се пророчество... Това е страната, по която можем да видим какво ще се случи в следващите години в останалите европейски страни. Там кризата от увеличаването на лихвите вече се случва“.

Георгиев отбеляза, че Федералният резерв на САЩ също има грешка в политиките си – първо с отричането на инфлацията, а след това със закъснялата си реакция и агресивното повишаване на лихвените проценти.

„Фед има инструментариума, с които да въздейства. Неговият фокус ще е инфлацията и ще е голяма грешка, ако се поддаде на очакванията на пазара, които са за понижаване на лихвите“.

Георгиев обясни, че пазарите очакват още едно увеличение с 25 базисни пункта, а след това две понижения с по толкова в рамките на годината.

„Суперцикълът при суровините може да продължи, което може да ускори инфлацията през следващите няколко месеца. Пазарът все още не го калкулира, но ще адаптира очакванията си“.

Гостът смята, че политиката на Фед е за по-високи лихви за по-продължително време, но не очаква нивото им да достигне 5,75%.

„Пазарът купуваше среда, в която наблюдаваме и ще наблюдаваме среда с ниска инфлация и висок растеж“.

По отношение на златото Георгиев посочи, че то възстановява защитната си функция през последните две-три седмици. „Златото поскъпваше, независимо, че и доларът поскъпваше. Подобни паники показват, че има настроение да се търси този актив“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.