Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Централните банки няма да държат лихвите високи дълго време

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, Клуб Investor, 03.12.2022

21:29 | 3 декември 2022
Обновен: 16:07 | 6 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Няма да видим задържане на лихвите в САЩ на ниво от 4-5% за дълго време. Показателно за това е кривата на доходността, която е сериозно обърната. Тя сигнализира някакъв тип рецесия, но със сигурност показва още, че лихвите няма да останат на тези нива. Първите истински признаци за рецесия в САЩ и в Европа, съпроводени с една олекотена инфлация под 5% или дори под 4%, ще дадат достатъчно основание на централните банки да освободят донякъде монетарните политики. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Ваньов, ако не се стигне до ускорение на инфлацията в САЩ или други икономически феномени, гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл ще премине към постепенно забавяне на темпа на лихвени повишения, а след това ще приключи с процеса.

„Засега пазарите очакват това да се случи през първото полугодие на 2023 г. и след това лихвите да се задържат на тези нива до края на годината или може би до първото тримесечие на 2024 г.“, посочи Ваньов. Той добави, че ситуацията зависи основно от развитието на икономиката.

„Когато трейдърите сложат таван на лихвените равнища в САЩ и този таван се окаже по-нисък от очаквания досега, доларът ще започне да отстъпва. Това отстъпване ще се задълбочи“.

По думите на Ваньов от десет години светът оперира в една нова парадигма – парадигма на много по-висока монетарна ликвидност от когато и да било. „В крайна сметка тя доведе до положителна развитие на света“, коментира той и добави, че това е последствие от финансовата криза от 2008 г.

Гостът отбеляза, че зад настоящото рали на борсите стоят очакванията инфлацията да започне малко по малко да омеква.

„Монетарните мерки ще започват да я пропукват (инфлацията), зимата няма да е толкова черна, колкото мислехме, че ще бъде… Пазарите видяха някакво успокоение. Няма да се стигне до безкрайно повишение на лихвите… Икономиката ни доказва, че не се намираме в толкова ужасно място, колкото си мислим“.

Ваньов очаква трайна тенденция през тази и следващата година да е волатилността. Той изтъкна, че основният въпрос остава кога ще приключи руската агресия в Украйна и какъв ще е пътят след това. Според експерта има връзка между разрива САЩ-Китай и действията на руския президент Владимир Путин.

„Китай е достатъчно силна, достатъчно осъзната държава, която да бута световната политика в една или друга посока. Насърчаването на Путин да върши безчинствата в Украйна със сигурност не е дошло без помощта на Си и на китайския режим“.

Ваньов заяви, че вероятността за разхлабване на мерките за овладяване на коронавирусната пандемия в Китай – в контекста и на протестите, обхванали страната – води до поскъпване на петрола, тъй като се очаква сериозно търсене. Той добави, че промяна в политиката на Пекин по отношение на ограниченията ще даде допълнително спокойствие на целия свят. „С изоставащия ръст на Китай никой не се чувства комфортно“, посочи Ваньов.

Гостът коментира и сривовете в криптосвета. „Искаме свобода, искаме безотчетност, искаме липса на регулации – получаваме ги – получаваме FTX и подобни“, посочи той.

По отношение на златото, което поскъпва въпреки по-спокойната икономическа обстановка, Ваньов изтъкна, че това е показателно, че борсите все повече и повече се водят от монетарните политики.

„Пазарните играчи свикнаха да гледат само към централните банки. Поскъпването е широкофронтово – облигациите поскъпват, златото, акциите. Инвеститорите, и въобще пазарите, променят нагласите си за паричните политики на централните банки“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.