Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Отдалеченият начин на работа на свободна практика е новата реалност

Пламен Цеков, съосновател на ScaleFocus и GigsRemote, Клуб Investor, 12.11.2022 г.

21:02 | 12 ноември 2022
Обновен: 10:55 | 13 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

Офисът вече не е задължително условие за наличието на една компания. Това предоставя много различни предизвикателства – реалността няма общо с това, което беше преди две години. Отдалеченият начин на работа, работа със специалисти на свободна практика е нова реалност и тенденция, която ще набира все по-голяма скорост. Процесът е глобален, той беше започнал много преди пандемията. Този модел на работа се припознава като бъдещ за много висококвалифицирани специалисти. Това заяви Пламен Цеков, съосновател на ScaleFocus и GigsRemote, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Цеков коментира ситуацията в IT сектора, който изпитва глад за кадри в глобален мащаб. Той отбеляза, че запълването на една позиция у нас отнема между четири и пет месеца по традиционния начин – чрез обявя, провеждане на интервюта, предизвестие на служителя преди напускането на предишното му работно място и пр.

„С модела, който е на специалисти на свободна практика, има много повече възможности. Хората не са концентрирани на една локация, в един град. В някои случаи те могат да започнат работа много по бързо“.

Цеков изтъкна, че посещенията в офиса вече не се случват всеки ден за много компании.

„Офисът не е основното място, където се създава работният процес – по-скоро е място, където хората се срещат и общуват“.

Той разказа повече за новата платформа GigsRemote, която – по негови думи – цели да среща висококвалифицирани хора с опит и компании, които търсят специалисти. Идеята е да има възможност за работа в изцяло отдалечен режим, стана ясно още от разговора.

„Като при всеки бизнес модел – клиентът плаща сметката. Платформата няма такси за специалистите, тя има фиксирана такса, която събира от клиента – компаниите в случая“, обясни Цеков.

Той отбеляза, че интересът към платформата дори леко надвишава очакванията на основателите ѝ, което потвърждава усещанията, че това е моделът, който е нужен и за България.

„Традиционните модели все по-малко и по-малко работят. Там се наблюдава, с оглед и на това, което се случва – все по-голяма разлика между това, което хората очакват и това, което на практика получават. Понякога е във финансово отношение, понякога като възможности за растеж, понякога като модел на работа“.

Цеков обясни, че при свободния процес начинът на ангажиране е по-различен – няма трудов договор – работи се на часови и на дневни ставки. Понякога може да се предложи и дългосрочна ангажираност, стана ясно от разговора.

Този модел на работа е валиден за всякакви висококвалифицирани специалисти, които могат да работят отдалечено“.

Цеков разказа и за дейността на ScaleFocus, която навърши десет години през 2022 г. Той посочи, че компанията е отворила офис в Турция тази година, а офисът ѝ в Северна Македония расте „бурно“.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.