Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Губим по близо 1% от БВП годишно заради неефективно законодателство

Икономическият анализатор и председател на УС на ИПИ Красен Станчев в Клуб Investor, 24.09.2016

21:03 | 24 септември 2016
Автор: Севделина Илиева
Икономическият анализатор и председател на УС на ИПИ Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Икономическият анализатор и председател на УС на ИПИ Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В диапазона малко под 3 млрд. лв до малко над 4,5 млрд лв е загубата за 8 години в следствие на неправилно прилагане на закона, регулиране и пазарна намеса, което прави грубо казано по 1% от БВП на година. Това заяви икономическият анализатор и председател на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев в ефира на Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"В случая с КТБ освен вината на акционерите очевидно има вина на надзора и на компанията, която е одитирала банката. В момента ние знаем коя е компанията. В закона сега се прави така, че да не е ясно кой носи отговорност при одит на финансово, банково или застрахователно дружество", обясни Станчев, допълвайки, че от случая с КТБ чисто са загубени около 1 млрд. лв. 

По думите му правителството и законодателите сами създават един сегмент в сивата икономика и след това започват да се борят с повече полиция, надзор и проверки срещу него. Той посочи и други примери, свързани с неефективното законодателство и съдебна система, сред които атаката срещу големите хранителни вериги и минималните осигурителни прагове.

Вижте целия разговор във видеото: