Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Л. Кючуков: Трудно можем да говорим за българска външна политика през последните 10 г.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-външен министър, "Клуб Investor”, 12.11.2021

21:45 | 13 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Не за първи път темата за външната политика отсъства от предизборната кампания. През последните 10 г. трудно можем да говорим за наличието на българска външна политика, а доколкото я имаше – тя не ползваше експертния капацитет на Министерството на външните работи. Външно министерство беше превърнато по-скоро в обслужващо звено за протоколни прояви. То правеше посещения, но не и външна политика. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-външен министър, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Вместо да отива в Брюксел с позиция, българският външен министър се връщаше оттам с такава, а относно полето на двустранните отношения – динамиката и дневният ред отразяваха интересите на нашите партньори, а не българските. Най-типичен пример в това отношение е Турция, където всичко, което се случваше през последните 10 години отразяваше турския дневен ред.

Друга тема от разговора беше вълната от мигранти на полската граница с Беларус.

За пореден път хората се използват като инструмент за политическите цели. Става дума за всички тези мигранти, които са поставени на тежки условия. След като турският президент Реджеп Ердоган направи подобна акция преди година – това е вторият случай, при който мигрантите се използват за политически цели. Този път от страна на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Засега Европейският съюз не успява да разреши кризата. Всички усилия, които бяха направени от мигрантската криза през 2015 г. насам, бяха насочени към намаляването на нелегалния мигрантски трафик през европейските граници. При една засилена мигрантска вълна никакви мерки по границите не биха могли да решат проблема. Мигрантският пакт на ЕС, който беше предложен през есента на тази година, на практика още не е приет и има сериозни разногласия. 

Любомир Кючуков коментира и двустранните отношения между България и Северна Македония.

В сравнение с преди 2 г. българската външна политика направи рязък завой в отношенията си със Северна Македония. В продължение на 25 г. България се стараеше да има позитивни отношения със Скопие. В резултат на това през 2017 г. беше сключен Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Позицията на България спрямо Северна Македония носи на страната ни само минуси в международен план. В момента се намираме в пълна изолация – нито една страна в ЕС не подкрепя българската позиция, смята гостът.

Двустранните отношения на страната ни с Турция бяха свързани само мигрантите и бежанците, което поставяше България в зависима позиция. След прекъсване на работата на Европейската комисия по неразрешените въпроси България следваше турския дневен ред. А двустранните отношения се пренесоха от професионалното поле към персоналната основа между Ердоган и Бойко Борисов. Те бяха изцяло в интерес на турската страна.

Любомир Кючуков смята, че регионът на Западните Балкани не изглежда много добре в момента.

"ЕС също започна да разглежда региона през призмата на сигурността, отколкото през призмата на европейската интеграция".

В края на разговора гостът заяви, че България трябва да преформулира своята външна политика. В регионален план страната ни е необходимо да възстанови всички позиции, които загуби.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.