Най-големият производител на петрол също постави цел за нетна нула

Въпреки обещанието, страната развива проект за увеличаване на добива си на петрол

11:39 | 23 октомври 2021
Обновен: 11:43 | 23 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите, които затоплят планетата, в рамките на своите граници до 2060 година, предава Bloomberg.

Решението представлява значителен обрат за най-големия износител на петрол в света, чието правителство последователно се бори срещу намаляването на инвестициите в изкопаеми горива и обвинява активистите за климата за тазгодишния скок в цените на енергията. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика управлява кралството, направи съобщението в Рияд в събота при откриването на климатична конференция.

Снимка

САЩ и европейските страни оказаха натиск върху Саудитска Арабия, един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света, да ускори усилията за ограничаване на емисиите и да инвестира повече във възобновяема енергия. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза на принц Мохамед в разговор на 11 октомври, че се „надява да чуе ангажимент за нетни нулеви емисии“ от кралството.

Решението ще даде тласък на Великобритания преди ключовите преговори за климата COP26, които започват този месец в Глазгоу.

„Обявяваме днес, че кралството се стреми да достигне нетна нула до 2060 г. чрез кръгова въглеродна икономика, по начин, който е съвместим с плановете за развитие на кралството и позволява на икономиката му да се диверсифицира“, каза принц Мохамед в записано съобщение при откриването на конференцията.

Тази цел не означава непременно, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани, когато петролът на кралството се изгаря от автомобили, фабрики и електроцентрали в чужбина, няма да се броят към тази статистика, според счетоводните правила на ООН.

Вместо това правителството инвестира милиарди долари в 6-годишен проект, който ще увеличи производството от 12 на 13 милиона барела дневно.

Саудитска Арабия е 10-ият най-голям източник на въглероден диоксид в световен мащаб и най-високият на глава от населението сред страните от Г-20. Достигането на нетната нула ще означава рязко обръщане на тенденцията за увеличаване на емисиите от последните две десетилетия.

Снимка

Все пак новата цел беше обявена на фона на промяна сред големите петролни компании. През този месец Обединените Арабски Емирства станаха първата държава в Персийския залив, която заяви, че ще намали до нула нетните си емисии до 2050 г. Русия го последва по-малко от седмица по-късно, въпреки че президентът Владимир Путин определи срок от 2060 г.

Решението вероятно ще бъде прието добре от президента на САЩ Джо Байдън, казва Карън Йънг, сътрудник от Института за Близкия изток във Вашингтон. Връзките между Вашингтон и Рияд са обтегнати, след като саудитски агенти убиха журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

„Нетната цел твърдо утвърждава Саудитска Арабия в икономиките на Г-20, които настояват за този дневен ред“, казва тя. „Това вероятно също е помирителен жест към администрацията на Байдън.

Страната също така се ангажира да се присъедини към „Глобалното обещание за метана“, което има за цел да намали емисиите на мощния парников газ с 30% до 2030 г. Учените смятат намаляването на емисиите на метан сред най-евтините и бързи начини за забавяне на изменението на климата.