На срещата в Овалния кабинет Джонсън осъзна, че обещанията му за Брекзит няма да се сбъднат

"Специалните отношения" между САЩ и Великобритания, положени от Тачър и Рейгън, не намират почва при сегашните лидери на двете страни

10:45 | 22 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борис Джонсън определи търговската сделка със САЩ като една от основните цели в кампанията си за Brexit. По време на срещата в Овалния кабинет във вторник обаче стана ясно, че британският лидер едва ли ще успее да осъществи намеренията си, пише Bloomberg.

„Днес ще говорим малко за търговията и ще трябва да стигнем до консенсус по този въпрос“, каза президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери в началото на срещата си с Джонсън, след като беше попитан за перспективите за споразумение.

Студеният отговор дойде, след като самият британски премиер се опита да омаловажи очакванията за напредък. В самолета за Ню Йорк той каза пред репортери, че Байдън има „много работа за вършене“ и няма време за преговори. Джонсън също така намекна пред Sky News, че не очаква споразумение преди следващите парламентарни избори във Великобритания, които трябва да се състоят през 2024 г.

Часове преди срещата на Джонсън с Байдън настъпи голяма промяна и в стратегията. Лице, запознато с въпроса, заяви, че Обединеното кралство проучва възможността да се присъедини към съществуващо споразумение за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада, което показва, че администрацията на Байдън няма да започне преговори в скоро време.

Това предложение представлява политически риск за Джонсън, който остава под натиск да докаже, че най-голямото сътресение във британската външна политика за последните 50 години, раздялата с най-големия търговски партньор на страната, си е заслужавало. Още през 2016 г. Джонсън разкритикува предупреждението на тогавашния президент Барак Обама, че Великобритания ще бъде „на опашката“ за търговска сделка със САЩ, ако парламентът гласува да излезе от Европейския съюз.

Освен политическия срам, че не изпълнява ключово обещание, всеки опит на Обединеното кралство да се присъедини към Споразумението между САЩ, Мексико и Канада, ще се сблъска с големи процедурни пречки и може да се тълкува като усилие от страна на Даунинг Стрийт да догонва, имайки предвид, че ЕС има отделни търговски сделки с Канада и Мексико.

„Все още имаме желание да постигнем търговска сделка между САЩ и Великобритания“, заяви говорителят на Джонсън Макс Блейн пред репортери във Вашингтон.

"Това все още остава приоритет."

Джонсън, който е роден в САЩ, е наясно с манията на британските медии за „специалните отношения“, увековечени от Маргарет Тачър и Роналд Рейгън през 80-те години. Отношенията на Джонсън с Байдън далеч не са гладки. Президентът на САЩ отдавна е критичен, особено по отношение на позицията на Джонсън относно Северна Ирландия. Джо Байдън отново предупреди британския премиер да не прави нищо, което да навреди на крехкия мир в региона.

Байдън по-рано заяви, че няма да има шанс за търговска сделка, ако Брекзит нарведи на мирния процес, докато британските служители се борят да убедят администрацията на Байдън, че сделката за напускане на ЕС се нуждае от пренаписване и това не е най-добрата възможна версия на документа. Лидерите имат различия и по въпроса за Афганистан, след като правителството на Обединеното кралство остана потресено от това как САЩ се справят с хаотичното изтегляне на фона на минимални консултации със съюзниците си от НАТО.

И все пак настроението преди срещата им беше приповдигнато поради тристранната сделка за доставка на ядрени подводници за Австралия, която затвърди идеята за специална връзка, подкрепена от интересите на сигурността на САЩ и Великобритания. Двамата лидери също обсъдиха Китай и Русия на срещата си и се съгласиха да подхождат към въпроса на базата на „споделени ценности“, казаха от британската страна.

По-рано във вторник Байдън изпълни един от ключовите приоритети на Джонсън: осигуряването на повече американско финансиране, за да се помогне на по-бедните държави да се борят с изменението на климата. Великобритания е домакин на следващия кръг от глобални преговори за климата, започващи в края на следващия месец в Глазгоу.

Обединеното Кралство се надява, че ходът на САЩ ще стимулира други държави да достигнат целта от 100 милиарда долара годишно финансиране. В сряда Джонсън ще отправи предупреждение към ООН в реч за опасностите от изменението на климата.