Най-евтиният модел лаптоп на Microsoft ще се предлага и в България

Лаптопът Surface Go е насочен към студенти и купувачи с по-малък бюджет

18:49 | 1 октомври 2020
Обновен: 19:45 | 1 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft представи най-евтиния досега модел на своя лаптоп Surface, който се стреми да вземе по-голям дял от пазара на преносими компютри, насочени към студенти и купувачи с по-малък бюджет, съобщава Bloomberg. 

Лаптопът Surface Go, започвайки на цена от 549 долара, е по-малък и по-лек от другите преносими компютри на компанията, като разполага със скенер за пръстови отпечатъци. Устройството се предлага в три метални покрития – ледено синьо, платина и розово злато, който Microsoft нарича пясъчник, има 13 часа живот на батерията и процесор Intel Corp. Предварителните поръчки започват в четвъртък, преди появата им на пазара на 13 октомври, каза вицепрезидентът на Surface Пийт Кириаку.

Micrsoft пуска втория си лаптоп, разширявайки продуктовата линия на Surface на традиционния пазар на преносими компютри, след като започва като пионер с различен тип устройство - две в едно или отделящ се таблет, който се състои от сензорен екран, отделящ се от клавиатурата.

Производителят на софтуер използва бизнеса на Surface, за да покаже своите програми за Windows и Office и да експериментира с различни хардуерни дизайни. Microsoft има далеч по-малка позиция на пазара на преносими компютри от хибридните таблети, на чиито пазар заема второ място след Apple. През юни Microsoft е продал над 1,61 милиона хибридни таблета и 245 934 лаптопа, сочат данни на IDC.

Пазарът на лаптопи се оценява на стойност от почти 44 милиарда долара през юни в сравнение с по-малко от 10 милиарда долара при таблетите, посочват от IDC.

През приключилата на 30 юни година продажбите на Surface се увеличават с 8% или 457 милиона долара, каза Microsoft, без да посочва общите приходи. Това е увеличение с по-бавен темп спрямо ръста от 23% през предходната година. Компанията отчита 6,46 милиарда долара приходи от устройства за годината, което включва устройства Surface, както и мишки и клавиатури.

Компанията представи и нов таблет Surface Pro X - устройство което разполага с персонализиран чип, разработен с Qualcomm Inc. и използва технологията на ARM Ltd. Новият модел е по-бърз и има 15 часа живот на батерията, каза Робин Зайлер, вицепрезидент на Surface.

Microsoft, също така ще започне да продава Surface на единадесет нови европейски пазара: България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.