Nike обяви план за обратни изкупувания на акции на стойност 12 милиарда долара

Компанията разделя акциите си в отношение 2 към 1 на 23 декември

11:26 | 20 ноември 2015
Обновен: 11:30 | 20 ноември 2015
Магазин на Nike. Снимка:  Luke Sharrett/Bloomberg
Магазин на Nike. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Nike обяви 4-годишен план за обратни изкупувания на акции на стойност 12 милиарда долара, който ще влезе в сила, когато настоящият такъв приключи. В момента Nike действа по програма за обратни изкупувания на акции на стойност 8 милиарда долара, която вероятно ще приключи в края на настоящата финансова година, или някъде в края на май. Тогава ще стартира новият план.

Освен това Nike взе решение да раздели акциите си в отношение 2 към 1 (акционерите ще имат по две акции за всяка, която са притежавали преди разделянето). Акциите на компанията поскъпнаха с 30% пред годината до момента, а за последните 5 години ръстът е почти 200%. Разделянето на акциите ще стане факт на 23 декември. Рядко ставаме свидетели  на подобен ход особено в САЩ. Компаниите обикновено не се притесняват толкова, когато акциите им поскъпнат до над 100 долара или дори повече. Nike обаче иска да остави акциите си по-достъпни като ги раздели, което трябва да намали стойността на всяка акция двойно.

През последните години Nike се представя много добре. Нетната печалба на компанията за последната финансова година нарасна с 22% до над 3,2 милиарда долара, превръщайки се в най-печелившата година за Nike. Съобщение на компанията от миналия месец показва, че Nike очаква да годишните си продажби с около 60% до 50 милиарда долара до края на 2020 г.

През последните години Nike спечели пазарен дял от Adidas на футболния пазар и увеличи присъствието си в Китай и Южна Америка.