Rolls-Royce съкращава 9 хил. служители заради кризата в авиационния сектор

Производителят на двигатели за самолети ще освободи 17% от работната си сила, за да свие разходите си

16:04 | 20 май 2020
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Амбициите на изпълнителния директор на Rolls-Royce Уорън Ийст за възстановяване на печалбата на компанията бяха разбити заради влиянието на коронавируса. Ето защо британският производител обяви, че съкращава 9 хил. от своите служители и обмисля да затвори редица предприятия, съобщава Bloomberg.

Производителят на двигатели за самолети ще съкрати 17% от работната си сила и ще свие разходите си, за да се справи с последствията от спада на самолетните пътувания, които удариха силно авиационната индустрия, става ясно от официална позиция на Rolls-Royce. Ходът е предприет, тъй като според изчисленията на компанията пазарът на широкофюзелажните самолети ще се свие с близо една трета спрямо нивата от 2019 г., а възстановяването ще отнеме от три до пет години, обяснява Ийст.

„Влиянието на коронавируса върху световната авиационна индустрия няма да е краткосрочно и затова реакцията не трябва да е краткосрочна“, заяви директорът на Rolls-Royce в конферентен разговор. „Опитваме се да осигурим защита на работните места в бъдещето“, допълни той.

Rolls-Royce е силно засегната от пандемията заради фокуса си върху производството на големи самолети, които ще имат ограничена роля в световен мащаб, когато въздушният трафик се възстанови до обичайните си нива. Пандемията нанесе тежки щети на повечето икономики, а в бъдеще здравните препоръки и различни рестрикции ще ограничават възможността за полети на дълги разстояния.

Ийст обяснява, че повече от половината съкращения ще бъдат направени през тази година, тъй като преговорите със синдикатите ще отнемат няколко месеца. Той уточнява, че две трети от служителите, които ще бъдат съкратени, са базирани във Великобритания, а останалите са от други части на света.

„Плановете за масови съкращения показват, че Rolls-Royce се подготвя за V-образно възстановяване“, обяснява Норбърт Критлоу, анализатор в Commerzbank.