Планът на Джонсън за отваряне на икономиката среща отпор от опозицията

Според лидера на лейбъристите правителството предизвиква повече въпроси, отколкото отговори с подхода си за разхлабването на мерките

15:14 | 11 май 2020
Обновен: 19:02 | 4 юни 2020
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън ще представи в парламента подробности около плана за премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса във Великобритания, като целта му е все повече хора да се върнат на работа. Но опозиционни политици и синдикати обвиняват правителството, че създава смущения и поставя здравето на служителите под риск, съобщава Bloomberg.

В телевизионно обръщение в неделя вечерта Джонсън обяви „първите внимателни стъпки“ за разхлабване на ограничителните мерки при прилагането на план от 3 точки, който стартира от тази седмица. Според този план се премахват ограниченията за практикуването на спортове като тенис и голф, а също така позволява на хората да шофират до парковете и плажовете в Англия. Джонсън заяви, че хората, които не могат да работят от вкъщи, каквито са служителите в производството и строителството, ще могат да се върнат към професиите си.

„Ако можете, работете от вкъщи. Но ако не можете, трябва да се върнете на работното си място“, заяви Джонсън. Очакванията са до края на деня правителството да публикува подробности за плана в документ от 50 страници.

Според втората фаза от плана началните училища и магазините ще започнат да отварят от 1-ви юни, а третата стъпка вероятно ще позволи на кафенетата на открито да възобновят дейност.

Повече въпросителни

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър коментира, че изявлението на Джонсън предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. Според нея в страната няма консенсус и яснота, които са необходими.

„Министър-председателят казва на милиони хора да се върнат на работа, без да има ясен план за осигуряването на безопасността им и насоки за придвижването им до работното място, без да използват градския транспорт“, заяви председателят на опозиционната партия.

Междувременно четири от най-големите синдикати във Великобритания призоваха правителството да осигури адекватни противоепидемични мерки, така че хората да могат да се върнат на работа.