Как Борис Джонсън планира да разхлаби мерките срещу коронавируса?

Британското правителство ще представи окончателния си план в понеделник

16:20 | 7 май 2020
Обновен: 11:33 | 4 юни 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: WPA Pool

Британският премиер Борис Джонсън веведе мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса във Великобритания от 23-ти март, призовавайки гражданите да останат по домовете си, пише Bloomberg.

На фона на отслабващата икономика Джонсън обеща да предостави план за начина, по който рестрикциите ще бъдат облекчени в неделя, като някои промени ще влязат в сила от понеделник. Ето какво знаем до момента:

Пикниците в парка

Джонсън планира да започне да облекчава мерките от понеделник, "ако това е възможно". Сред промените, планирани от правителството, е преустановяването на възможност британците да посещават парковете, когато пожелаят, и да спортуват навън, спазвайки изискването за дистанция помежду си от два метра.

Премиерът вече започна да използва съобщения като “пазете се” вместо досегашните “останете по домовете си”. Властите обаче отбелязват, че промените ще са по-скоро минимални стъпки, отколкото голям ход към възстановяване на икономиката.

Голямата промяна не идва веднага

Когато учените в Кралстовто подготвяха различни планове за социална дистанция в началото на март, те прогнозираха, че мерките ще останат в сила между 8 и 13 седмици - или до края на юни.

Някои компании работят според тези срокове. J Sainsbury - вторият по големина търговец на дребно на хранителни стоки в Кралството, посочи, че очаква мерките да бъдат премахнати през юни, а Nissan планира да възстанови производството си в своя завод в Североизточна Англия в началото на следващия месец.

Всичко зависи от тестването

Според британския здравен министър Мат Ханкок поддържането на ниска степен на заразяване зависи от проследяването на разпространението на вируса и изолирането на контактните лица на заразените. За целта Великобритания ще разчита на приложение за мобилни телефони, което обаче няма да бъде готово до средата на май.

Отмяната на рестрикциите ще бъде постепенна

Британските министри вече бяха ясни, че отмяната на мерките не може да се случи изведнъж. Правителството издаде и чернова с насоки за бизнеса. Предложенията включват установяване на социална дистанция чрез ленти на подовете на компаниите, поддържане на високо ниво на хигиена, разделяне на служителите на смени и др. Служителите вероятно също ще трябва да носят предпазни маски.

Компаниите, чиято дейност се провежда на открито, където рискът от разпространение на заразата е по-малък, вероятно ще получат разрешение да отворят първи.

Някои дружества вече работят

B&Q, собственост на Kingfisher, отвори всичките си 288 магазина, докато конкурентната Homebase започна работа отново през уикенда. Според медиите в Кралството Ikea планира да отвори 18-те си магазина в страната на 18-ти май.

Във вторник McDonalds обяви, че първите ѝ 15 ресторанта във Великобритания ще отворят следващата седмица, а Burger King също започна частично да възстановява дейност.

Отварянето отново е сложно

Дори компаниите, които не обслужват директно клиенти, ще изпитат трудности при възстановяване на дейността си, защото трябва да гарантират социална дистанция на служителите си. Те вероятно ще трябва да им предоставят и предпазни средства.

Възниква и въпросът как възобновяването на икономическа дейност да се случи поетапно - общественият транспорт ще трябва да стартира всичките си услуги отново по-рано, а много родители няма да могат да се върнат на работа, докато и училищата също не отворят.

В очакване на ваксина

Плановете за отмяната на някои мерки във Великобритания разчитат на предположенията, че вирусът може да бъде овладян без толкова строги рестрикции. Ако броят на новозаразените започне отново да се увеличава, страната ще върне всички ограничения. В такъв случай може да се наложи Кралството да изчака появата на ваксина срещу коронавируса, за да отмени изцяло всички мерки.