Носенето на маски у нас бе задължително само за ден

На извънреден брифинг здравният министър обяви, че заповедта от вчера се отменя

13:21 | 31 март 2020
Обновен: 07:25 | 7 юни 2020
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че се отменя заповедта за задължителното носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места. По думите на Ананиев причината за взетото решение е, че няма консенсус по темата в обществото.

„Както се отнася до всички други мерки, търсим обществен консенсус“, заяви той. Вчерашната забрана на Ананиев доведе до остра реакция в обществото, тъй като според нея всеки без маска трябваше да бъде глобяван с 5 хил. лева. По време на брифинга Ананиев подчерта, че задължителното носене на маска се подкрепя силно от правителството.

Освен това държавата ще купи 1 млн. маски, които се предвижда да бъдат раздадени на социално слаби хора, както и на такива, които нямат възможност да си закупят. Ананиев обясни, че маските ще бъдат с висока степен на защита.

Но същевременно се предвижда намаляване на глобата за неносене на маски, а новата заповед ще бъде с препоръчителен характер.

„Целта е да убедим хората, че е важно да носят маски, а не да ги принуждаваме“, допълни министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който взе думата след здравния министър. Той отбеляза, че неспазването на наложена карантина е по-голямо нарушение в сравнение с неносенето на маска.