Лагард: ЕЦБ ще се фокусира върху облигациите от частния сектор

Не централните банки трябва да са първата линия на защита, а това трябва да са фискалните мерки на правителствата, заяви президентът на ЕЦБ

17:47 | 12 март 2020
Обновен: 17:54 | 12 март 2020
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Усилията на Европейската централна банка ще бъдат насочени към домакинствата и малките и средни бизнеси, като институцията ще купува облигациите от частния сектор заради повишената чувствителност. Това каза по време на пресконференцията след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ управителят ѝ Кристин Лагард, съобщава Investor.bg.

„Коронавирусът шокира всички и увеличи силно волатилността на пазарите. Макар да е ограничен във времето ефект, вирусът се отразява на веригите за доставки и поточните линии. Ще подкрепяме домакинства и фирми чрез по-голяма ликвидност, която да доведе до по-лесен достъп до кредитиране от реалната икономика", заяви Лагард.

ЕЦБ установява значително влошаване на перспективите за растежа в еврозоната заради отражението от епидемията, каза французойката. 

В залата за пресконференции днес между присъстващите журналисти се оставят по две празни места, за да се запази нисък рискът от заразяване с коронавирус, предава DPA.

По думите на Лагард правителствата трябва да предприемат моментални мерки за справяне с проблемите в сферата на общественото здраве, както и да помогнат на служителите, които са в риск.

Лагард е начело на ЕЦБ от ноември 2019 г., но вече се среща с по-тежки обстоятелства, отколкото нейният предшественик Марио Драги по време на осемгодишния си мандат начело на банката.

На въпрос на журналистка дали това е нейният момент а-ла „Do-whatever-it-takes“, Лагард отговаря, че си спомня как при напускането на ЕЦБ нейният „предшественик и приятел“ Марио Драги й казал, че се надява, че никога няма да изпадне в ситуация „Do-whatever-it-takes“. С тази фраза през 2012 г. италианецът спаси еврозоната от срив.

Още по темата четете в Investor.bg.