Как протестите потапят Хонконг в рецесия?

Настоящата ситуация заличи силния старт в началото на годината за хонконгската икономика

17:52 | 13 октомври 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Икономиката на Хонконг навлиза в първата си рецесия от световната финансова криза, като вероятността за бързо възстановяване е ниска, тъй като градът е обхванат от най-мащабните протести от десетилетия, съобщава Bloomberg.

Луксозни хотели, големи молове, квартални магазини, популярни ресторанти и бизнеси затварят рано през деня или имат малко клиенти. Дори когато всичко е отворено, в магазините и на летището е тихо, тъй като има отлив на туристи.

Икономиката на Хонконг се сви през второто тримесечие, очаква се спад и през третото тримесечие, а икономическите данни продължават да се влошават. Въпросът е колко продължителни и тежки ще бъдат ударите за икономиката. Преди години икономиката на Хонконг бе източникът на производствената сила за Азия, но сега е силно уязвима заради ситуацията.

„Не очаквам строги мерки, които да променят сегашната ситуация“, коментира старши икономистът в Pictet Wealth Management Донг Чен. Експертът предвижда, че икономиката на Хонконг ще отчете спад за второ поредно тримесечие. „Най-добрият сценарий би бил след края на политическите бунтове да се предприемат мерки за разрешаването на структурни проблеми в дългосрочен план“, обяснява той.

Ефектът от търговската война между САЩ и Китай и намаленият туристически поток засилват опасенията, че през тази година икономиката ще отблежи спад на годишна база. Понижаването на износа и протестите изтриха икономическия импулс от началото на годината. През февруари 2019 г. финансовият министър Пол Чан представи плана за бюджета, тогава той прогнозира годишен икономически растеж между 2% и 3%. Сега Чан прогнозира годишен ръст от между 0% и 1%.

През последните месеци редица ключови индикатори за икономиката се влошават.

Ритейл продажбите отчитат рекорден спад от 23% през август на годишна база, като търсенето на луксозни стоки като часовници и бижута намалява осезаемо. Броят на туристите в града се е понижил с 40% през август спрямо същия период от предходната година до 3.6 млн. Това е най-слабото представяне за Хонконг от 2003 г. насам, показват данни на Туристическата служба на Хонконг.

Очаква се износът да се понижи през тази година до най-ниското ниво от десетилетие, предупреждава Съветът по развитието на търговията в Хонконг.

На пресконференция в началото на седмицата управителят на Хонконг Кари Лам предупреди, че между 1-ви и 6-ти октомври чуждестранните посетители на града са намалели с над 50%. Традиционно този период е силен за туризма. Тогава е „Златната седмица“, когато обикновено идват много туристи от Китай, за да купуват луксозни стоки от местните магазини. Поради цялостната ситуация и опасността от рецесия е твърде вероятно данните за третото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 31-ви октомври, да снижат още повече прогнозите за икономиката на Хонконг.