Два пъти може да бъде увеличена помощта на ЕС за Турция заради бежанците

€6-7 млрд. годишно възлизат разходите за подслоняването и грижите за мигрантите , изчислява германският еврокомисар Гюнтер Йотингер

17:11 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Може да се наложи Европейският съюз (ЕС) да увеличи повече от два пъти обещаната на Турция помощ, за да й помогне да задържи милиони сирийски бежанци извън неговата територия. Това заяви германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталната икономика и информационното общество, съобщи Investor.bg, позовавайки се на агенция Ройтерс. 

Европейската комисия обяви вчера превеждането на първите средства от фонда от 3 млрд. евро, който трябва да помогне на Турция да посрещне нуждите на около 2,5 млн. бежанци.

„Европа трябва да се готви за перспективата да оказва финансова подкрепа на Турция и след 2017 г.“, заяви Йотингер пред германското списание „Шпигел“.

Той подчерта, че ако се сметнат всички разходи по подслоняването и грижите за бежанците, сметката лесно може да стигне до 6 или 7 млрд. евро годишно.

Австрийският канцлер Вернер Файман предложи създаването на нов фонд на ЕС за финансиране на допълнителните разходи.

„Имаме нужда от общи европейски решения за мигрантската криза“, заяви той пред списанието. „Затова предлагам създаването на фонд, в който всяка европейска страна да внася средства, както при спасяването на банките. Парите би трябвало да се използват за нуждите на търсещите убежище.“

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който вчера разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще председателства извънредна среща на високо равнище на ЕС с Турция в понеделник. Целта й ще бъде засилване на сътрудничеството, за да се спре потока от мигранти към Европа.

Същевременно турският държавен глава предлага да бъде построен град в северна Сирия, в който да бъдат настанени хората, бягащи от гражданската война, пише Франс прес.

Този град може да бъде построен до турската граница с помощта на международната общност, заяви Ердоган късно в петък, цитиран от Анадолската агенция.

„Говорихме за това с американския президент Обама и дори избрахме място, но все още предстои работа по проекта“, каза Ердоган, без да уточни колко време ще е необходимо за изпълнението му.

Турция, която досега прие 2,7 млн. сирийци, за първи път предлага да се построи цял град за бежанците.