Европейските лидери говорят за свободна търговия, но практикуват краен протекционизъм

Министърът на търговията на САЩ за авиокосмическата индустрия, автомобилните мита и търговските отношения с Китай

15:50 | 17 юни 2019
Обновен: 15:59 | 17 юни 2019
Автор: Надя Манова
Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ, по време на интервю на телевизия Bloomberg на 53-тото Международно Парижко авиоизложение, Летище Льо Бурже, Париж, 17 юни 2019. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ, по време на интервю на телевизия Bloomberg на 53-тото Международно Парижко авиоизложение, Летище Льо Бурже, Париж, 17 юни 2019. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос коментира авиокосмическата индустрия, автомобилните мита и перспективите за търговска сделка с Китай. Той разговаря с Гай Джонсън, Bloomberg, по време на Парижкото авиоизложение.

Уилбър Рос посочи, че САЩ са най-големият износител в авиокосмическата индустрия със стоки за над 140 млрд. долара годишно. Грубо казано около 70% от сектора е експортно ориентиран.

Това е наистина мощен двигател за намаляване на търговския ни дефицит. Произвеждаме най-добрите и напреднали продукти в света.

По отношение на размера на търговския дефицит на САЩ с ЕС според министъра са нужни повече от усилия на отсрещната страна за постигане на 2% от БВП в разходи за отбрана.

Някои от най-богатите държави като Германия все още харчат доста под 2% от своя БВП.

Заделянето за такива разходи от САЩ задминава 4% от БВП на страната. "Ние не само изпълняваме своето, а сме готови да направим дори повече в относителен и абсолютен план в сравнение с Европа", коментира политикът.

По отношение на търговските отношения със стария континент според Уилбър Рос проблемът на САЩ с Европа, е че "европейските лидери говорят за свободна търговия, но практикуват краен протекционизъм".

Бихме искали реториката им да съвпада и с поведението им. САЩ са най-свободно упражняващата търговия държава в света и търговския ни дефицит го показва.

С оглед на предстоящата среща на Г-20 на 28–29 юни в Осака, Япония, и изразените намерения на Тръмп да разговаря със Си Дзинпин министърът не смята, че търговска сделка между САЩ и Китай ще бъде постигната като пряк резултат от срещата. Въпреки това според него в крайна сметка такава ще бъде сключена. 

Уилбър Рос призова администрацията на САЩ да бъде съдена по нейните резултати. 

Чуваха се много викове как не бива да предоговаряме NAFTA. Сега обаче постигнахме споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада, което се смята за много по-високо ниво от НАФТА. Всички тези оплаквания и страхове бяха голямо губене на време. Хората трябва да имат малко повече увереност. 

Чуйте цялото интервю във видеото по-горе.