Fiat ще си партнира с Tesla заради новите правила за вредни емисии

Все повече компании от бранша си сътрудничат, за да изпълнят новите стандарти на ЕС

15:47 | 8 април 2019
Обновен: 15:50 | 8 април 2019
Електрическият автомобил  Fiat Centoventi. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Електрическият автомобил Fiat Centoventi. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Автомобилната компания Fiat Chrysler планира да си партнира с американския конкурент Tesla, за да изпълни новите по-строги правила на Европейския съюз за отделянето на вредни емисии във въздуха. Споразумението предвижда производителят на електромобили да получи милиони долара, пише Bloomberg.

Спoред строгите европейски регулации, които влизат в сила от 2021 г., Fiat може да бъде глобена с 2 млрд. евро през 2020 г. и 2021 г., твърди анализаторът във финансовата компания Jefferies Филип Хучос.

„Партньорството с Tesla ще ни позволи да свием разходите си“, се посочва в официална позиция на Fiat Chrysler.

Към момента италиано-американският производител на автомобили изостава с изпълняването на новите стандарти. Плащанията за Tesla, чиито електромобили не отделят въглероден диоксид, може да достигнат до над 500 млн. евро, съобщават от Jefferies.

Акциите на Fiat поскъпнаха с 1.5% на борсата в Милано тази сутрин. „Основната цел е да намерим най-ефективния вариант с ниски разходи, чрез който да ограничим парниковите газове“, пише още в позицията на Fiat.

Fiat и Tesla са формирали партньорството си на 25-и февруари, показват данни на сайта на Европейската комисия. Японската компания от бранша Mazda и конкурентът Toyota също ще си сътрудничат. Новите превозни средства ще отделят 95 грама въглероден диоксид на километър до 2021 г., което е с 35 грама по-малко в сравнение със сегашните нива.

Fiat планира да пусне на пазара някои електрифицирани превозни средства, включително и плъгин хибрид Jeep.