Германия ще избегне рецесията, заяви финансовият министър

Олаф Шолц очаква икономическият растеж на страната да се запази въпреки глобалното търговско напрежение

13:27 | 25 февруари 2019
Обновен: 16:50 | 31 май 2020
Германия ще избегне рецесията, заяви финансовият министър

Германският министър на финансите Олаф Шолц направи положителна прогноза за бъдещото икономическо състояние на страната, заявявайки, че тя със сигурност ще успее да избегне рецесията. Според министъра причина за оптимизма му е сподавената, но все пак възходяща тенденция в германската и европейската икономика, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

На фона на риск от търговска война със САЩ и надвисналата опасност от излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение последните икономически данни за страната сочат за забавяне на пазара в най-голямата европейска икономика, която през последното тримесечие на година избегна „на косъм“ рецесията – чието определение е две поредни тримесечия на икономическо свиване.

Финансовият министър заяви, че е уверен в предстоящия макар и скромен растеж.

„Глобалните, европейските и германските данни сочат за подтиснато, но въпреки това възходящо движение“, заяви той в изказване за националното радио Inforadio.

Миналата седмица доверието на германския бизнес отбеляза шести пореден месец на спад на фона на опасения за последиците от евентуален неуспех на САЩ да решат търговските си спорове с ЕС и Китай.

По думите на Шолц няма да има разхлабване на финансовите политики на Берлин заради забавянето, тъй като правителството се нуждае от фискален резерв в случай на икономическа криза.

Въпреки това той уточни, че властите разполагат с достатъчно резервни средства, които да използват за увеличаване на минималната заплата и пенсионната реформа, която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – коалиционният партньор на консерваторите, обещаха на своите избиратели.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.