Петролните валути ще се възстановят, ако Фед направи пауза

Валентин Маринов, ръководител проучвания на основната валутна кошница в Credit Agricole

20:32 | 2 януари 2019
Обновен: 20:33 | 2 януари 2019
Нефтената платформа Jack/St. Malo на Chevron Corp. и плавателният съд за товарене на платформи Kobe Chouest, Мексикански залив, 18 май 2018. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Нефтената платформа Jack/St. Malo на Chevron Corp. и плавателният съд за товарене на платформи Kobe Chouest, Мексикански залив, 18 май 2018. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Валентин Маринов, ръководител проучвания на основната валутна кошница в Credit Agricole, коментира цената на петрола, паричната политика на Фед и валутните пазари в предаването "Bloomberg Surveillance".

"В световен план измервателите на очакванията за инфлацията се понижиха в резултат от спада на петролните цени", посочи той. Маринов коментира, че е интересно каква ще е реакцията на бизнес инвестициите в икономики със силен износ на суровини. В това число той включва и САЩ, където голяма част от бизнес инвестициите през последните месеци идва от производителите на шистов петрол. 

Разликите в отражението върху американската икономика в сравнение с предишния подобен спад в цените на петрола е "част от причината да очакваме, че това което се случва в САЩ е цикличен ръст, който много скоро може да изпари и в крайна сметка да принуди Фед да се присъедини отново към списъка на банките с по-мека политика", коментира Маринов. Поне в началото на 2019 суровинните валути ще продължават да понасят удара на всякакъв вид пренастройване към риска и ще останат чувствителни към тенденциите за избягване на риск, смята той.

В крайна сметка обаче завой в посоката на Фед в бъдеще ще направи възможно частично възстановяване на суровинните валути спрямо долара.

САЩ са най-големият производител на петрол и тенденцията е да останат такива в бъдеще. От тази гледна точка взаимовръзката между долара и петрола може да се изменя, смята още анализаторът.