Nissan ще поиска оставката на Гон

Aкцията на Renault се понижи с над 11%

12:38 | 19 ноември 2018
Автор: Иван Николов
Карлос Гон, председател на  Renault-Nissan-Mitsubishi. Париж, Франция. 23 май 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg
Карлос Гон, председател на Renault-Nissan-Mitsubishi. Париж, Франция. 23 май 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Карлос Гон бе арестуван в Токио заради укриване на данъци. Nissan насрочи заседание на административния съвет, който трябва на 20 ноември да гласува оставката му.
Президентството във Франция потвърди, че в Япония се води "процедура" и президентът Еманюел Макрон обяви, че е "твърде рано да се каже какви са фактите", съобщи АФП.
"Главната ни задача е да запазим Renault и обединението" с Nissan, каза министърът на икономиката Брюно Льомер, а синдикатите изразиха тревога от бъдещето на компанията. Акциите на Renault изгубиха 9% в края на сесията в понеделник в Париж.

ДОПЪЛНЕНА: 18:00ч.

На 19 ноември следобед /токийско време/ Nissan потвърди съобщението на японския вестник Asahi Shimbuns, според които главният изпълнителен директор на Renault-Nissan-Mitsubishi е разследван в Токио за предполагаемо укриване на данъци, съобщиха Bloomberg и АФП. Nissan уточни, че „Гон е използвал пари на компанията за лични нужни и е извършил много други тежки нарушения”. Nissan каза още, че Карлос Гон е укрил приходи от данъчните и ще предложи оставката му.

Nissan вече разследва евентуални неуместни практики на още един директор, Грег Кели от няколко месеца.

След тези разкрития акцията на Renault се понижи с над 11%.

Кой идва на мястото на Гон

Ако Гон се оттегли от Renault, най-вероятния му приемник може да е Тиери Болор, когото назначи за главен оперативен директор по-рано тази година, съобщи Bloomberg.

Централата на Renault в Париж, Булон-Биянкур. 19 ноември 2018. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Кой е Карлос Гон?

64-годишният Карлос Гон удря за изведе обединението Renault-Nissan0Mitsubishi на върха на глобалната автоиндустрия, успех, който му донесе понякога оспорвано възнаграждание, 7,4 млн евро през 2017.

Гон е главен изпълнителен директор на съюза от трите компании и президент на административните съвети на Nissan и Mitsubishi.

Френско-японският индустриален гигант включва 10 марки: Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infinity, Datsun.., има 470000 работници и 122 завода на всички континенти.

Завод на Renault SA за Dacia Duster. Питещи, Румъния. 3 юли 2014. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg.

Самият Гон също е космополитен. Има френско-ливанско-бразилски корени и от малък обикаля света. Полиглот, той лесно се адаптира към нова култура, пише АФП.

Наричат го „убиецът на разходите” /cost killer/ заради способността му да трансформира компании на ръба на фалита в успешни фирми.

Предизвикателството, по което работеше в момента беше изправянето на крака на Mitsubishi Motors след скандала за измами.

Уважаван в Япония, той стана дори герой в манга серии, след като успя да възстанови Nissan с поемането на  контрола от Renault през 1999.

Фернандо Алонсо, Испания от Renault F1. Сузука, Япония. 1 октомврир 2006. Photographer: Guenter Schiffmann/ASA/Bloomberg News.

Във Франция често го обвиняват в защитаване на японските интереси или в „твърде финансово управленвие”. Критиките обаче утихнаха, след като Renault започна да създава работни места в родината си.

Неговите колеги оценяват високо чара му и способността му да слуша.

Въпреки това той имаше бурни понякога отношения с френската държава, която държи 20% от гласовете в Renault.

Но през юни миналата година държавата го подкрепи да остане начело на обединението срещу намаляване с 30% на заплатата и номинирането на заместника – Тиери Болоре.

През 2016 Общото събрание на Renault вече бе гласувало против 54% от възнаграждението му от 7,25 млн евро, получени предишната година.

Социалистите в предишното френско правителство и Гон през 2015 спориха да двойните права на вот за дългогодишните акционери, за което Nissan настояваше като баланс в сложната компания.

Възпитаник на Политехническия университет, баща на 4 деца, роден в Бразилия в семейство с ливански произход, Гон започна пътя си от Michelin, където се изкачи по цялата стълбица, за да стане №2 в компанията. През 1996 бе нает при Renault от Луи Швайцер, който реши да го направи свой приемник.

През всички години Гон запази връзката си с Ливан, където е учил в йезуитско училище и където все още притежава лозя.

Карлос Гон, бъдещ председател на борда на Renault, в ляво и Луи Швайцер, тогава гл. изп. директор на Renault, в дясно на Общото събрание на Renault, Париж. 29 април 2005. Photographer: Lucas Schifres/Bloomberg News.

Синдикатите

След ареста на Гон на 19 ноември 2018 в Токио синдикатът CFE-CGC в групата Renault обяви „тревогата си” за бъдещето на автопроизводителната компания и поиска „уверения, че няма да има смущения в ръководството”.