Renault представи автономното роботакси EZ-Ultimo

Френската компания планира да стартира услуга с роботаксита до 2022 г.

15:18 | 2 октомври 2018
Обновен: 15:24 | 2 октомври 2018
Моделът Renault EZ-Ultimo. Снимка: Renault
Моделът Renault EZ-Ultimo. Снимка: Renault

Френският автомобилен производител Renault представи модел на роботакси във вторник по време на автомобилното изложение в Париж. Предназначенията на роботаксито ще са да осигурява приятна атмосфера и различни удобства за клиентите по време на техния превоз. Таксиметровите услуги ще се изпълняват от модела EZ-Ultimo, който е изцяло електрически и автономен, пише Bloomberg.

Целта на френската компания е автомобилът да се предлага за частни пътувания и за споделени пътувания от туристически агенции и хотели.

Автономният EZ-Ultimo е дълъг 6 метра и може да сменя лентите по време на движение, да пази дистанция от другите автомобили на пътя и да избягва препятствия благодарение на вградените си радари, камери и свръхзвукови сензори.

Роботаксито на Renault е предназначено да осигурява луксозно преживяване за клиентите. Седалките са кожени, а подът е мраморен.

Renault, която притежава услугата за краткосрочно отдаване под наем на автбомобили в Мадрид Ferrovial и платформите за споделени пътувания Karhoo и Marcel, планира да стартира новата услуга с роботаксита до 2022 г.

Представеният във вторник модел EZ-Ultimo е тестов и неговото масово производство не е напълно сигурно. Междувременно френският конкурент PSA представи електрически тестов модел, в който има машина за еспресо и две отделни отделения – за пътниците и за шофьор, който може да е робот или човек.