Инвеститори виждат потенциал за икономически растеж в Украйна

Те определят корупцията като основен проблем, но не смятат, че смяна на управлението ще създаде трудности в страната

16:11 | 17 септември 2018
Обновен: 16:43 | 17 септември 2018
Президентът на Украйна Петро Порошенко. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Президентът на Украйна Петро Порошенко. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инвеститорите в Украйна са свикнали на силно променящ се пазар. През последните 15 години страната претърпя две революции, една война и икономически бум, който впоследствие се превърна в тежка криза. Докато украинското правителство планира да поднови спасителната програма за 17.5 млрд. долара, президентските избори наближават. Те ще се проведат през 2019 г., като може да доведат до сериозни промени на политическата сцена. Настоящият президент Петро Порошенко ще се изправи срещу популисти, бивш министър-председател, комедиант и най-известния рок певец в страната, пише Bloomberg.

Въпреки опасността от потенциални промени участниците на Конференцията на страните от Източна Европа преди седмица изглеждаха спокойни. Посланието на форума беше, че бизнес общността може да се справи с всички предизвикателства. Притесненията остават за дълго продължилите проблеми в страната като корупцията и липсата на върховенство на закона. Понижената стойност на украинската гривна и проблемите в развиващите се икономики също бяха обсъждани на конференцията.

„Не смятам, че политическата промяна е проблем“, коментира директорът на дивизията за международни и инвестиционни връзки в System Capital Management JSC Джок Мендоза Уилсън. „Важното е демокрацията да функционира нормално. Бизнесът и пазарите ще се справят с демократичния избор на украинците“, обяснява представителят на компанията, която е собственост на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов.

На фона на обезверяването сред гласоподавателите след края на революцията през 2014 г., която доведе до свалянето на президента Виктор Янукович, общественото доверие към Порошенко спада.

Милиардерът Порошенко, който притежава компания за производство на шоколади, изнесе откриващата реч на конференцията. Речта му звучеше донякъде като предизборно послание, в което отчита успехите на правителство, сред които са подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз (ЕС) и осигуряването на безвизов режим за украинците, пътуващи към страните в икономическата общност.

„Изборите имат елемент на несигурност“, казва изпълнителният директор на петролната компания Arawak Energy Алистър Макбейн. „Но не смятам, че трябва да изпитваме притеснения за избора на украинците“, допълва той.

Сред основните цели на Порошенко е присъединяването на Украйна към ЕС, но засега това остава в далечното бъдеще. Междувременно постреволюционната администрация не успява да ограничи корупцията, което повдига множество въпросителни.

„Искаме Украйна да продължи по своя прозападен, пробизнес и реформаторски път, който да развие икономическия потенциал на страната“, твърди изпълнителният директор в частната фирма за управление на инвестиции Horizon Capital Лена Косзарни. „Украйна най-сетне стъпва на краката си, вероятно ще наблюдаваме икономически растеж през следващите от 5 до 7 години“, смята тя.