IKEA ще отвори първия си магазин в Украйна през 2019 г.

Властите в Киев приветстват чуждестранните инвестиции

12:55 | 12 септември 2018
Магазин на IKEA в Индия. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg
Магазин на IKEA в Индия. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Най-голямата верига магазини за мебели в света Ikea Group ще отвори първия си магазин в Украйна през следващата година заради подобрения бизнес климат в страната. Това потвърди в сряда изпълнителният директор на подразделението на компанията за Югоизточна Европа Стефан Вановербеке по време на посещението си в Киев, съобщава Ройтерс.

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи намеренията на шведската компания като знак за гласувано доверие към страната. Правителството в Киев се опитва да ограничи корупцията в страната, която отблъсква чуждестранните инвеститори през последните години.

„Това е правилният момент да установим присъствието си в Украйна, тъй като бизнес климатът се подобрява и има достатъчно възможности“, коментира Вановербеке пред репортери в украинската столица. Той не пожела да обяви размера на инвестицията.

Това не е първата знакова чуждестранна инвестиция в последно време. Така например през март ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair също влезе на пазара в Украйна. „Бумът на инвестиции от тази година е знак за доверие към Украйна от страна на глобалните инвеститори“, смята Порошенко.