Фондовете за рисков капитал с рекордни инвестиции в Китай

Венчър капиталистите са финансирали стартъпи с $37 млрд. през 2015

12:27 | 19 януари 2016
Обновен: 12:28 | 19 януари 2016
Китайски юани. Снимка: Bloomberg
Китайски юани. Снимка: Bloomberg

Венчър капиталистите в Китай са били много активни през миналата година, съобщава Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик казва, че ще станем свидетели на много повече иновации, открития и предприемачески талант в Китай, в Пекин и то вероятно дори повече, отколкото в Силициевата долина.

Фондовете за рисков капитал са инвестирали в 1555 сделки през 2015 в Китай. Това показва доклад на лондонската консултантска компания Preqin . Подобен род инвестиции родиха компании като Didi Kuaidi и Xiaomi – известни компании, подреждащи се сред най-скъпите стартъпи в света.

През миналата година  венчър капиталистите са инвестирали над 2 пъти повече средства. През третото тримесечие стойността на инвестициите на фондовете за рисков капитал в Китай достига $13 млрд. Според някои това се дължи на факта, че бяха направени някои големи по обем сделки. През четвъртото тримесечие на миналата година обаче скоростта на инвестициите на венчър капиталистите се забавя до $7,8 млрд.

Анализаторите обаче продължават да са оптимистично настроени, като казват, че очакват представянето на сектора да остане силно.  Все още в това отношение Китай остава далеч от САЩ – родината на фондовете за рисков капитал. През 2015 в САЩ те са инвестирали 68 млрд. долара спрямо 37 млрд. долара в Китай. Въпреки че още е далеч, Китай все пак се явява конкурент за короната на САЩ в сферата на технологична индустрия. През миналата година рисковите инвестиции, като брой сделки, отбелязаха спад в Европа и САЩ, докато в Азия, особено в Китай, се случи обратното.

Съществуват притеснения, че в момента има прекалено много стартъпи и че става много трудно да се изгради печеливш бизнес. Възможно е да се стигне до ценови войни и да засили конкуренцията между компаниите в борбата им за клиенти. В основна тема ще се превърне свитият капитал, защото фондовете за рисков капитал и за частни капиталови инвестиции няма да са толкова агресивни, както през последните 2 години, а ще действат по-рационално и много внимателно.  Можем да очакваме повече сливания.  Didi Kuaidi беше създадена по този начин. Според анализаторите бумът в сферата на рисковите инвестиции няма да приключи, но в бъдеще ще е базиран на по-рационални съображения. Въпреки спадът през четвъртото тримесечие, те продължават да очакват добро представяне от сектора.