Стойчев: Оборотът при ИКТ в България през 2016 ще е 5,5 млрд. евро

Българският народ е отворен към услуги като Netflix, смята управляващият съдружник на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co

13:20 | 8 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският народ е отворен към услуги като Netflix. Интересното в случая е на какъв език компанията ще предостави своята услуга у нас. Това заяви в предаването „Клуб Инвестор“ по Bloomberg TV Bulgaria Людмил Стойчев, управляващ съдружник на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. По думите му това е една „супер услуга“ за българския пазар. Той говори за сектора на информационните и телекомуникационните технологии като цяло, както в България, така и в чужбина.

„Пазарът на смартфони предстои да се развива още по-бурно занапред у нас. Той генерира около четвърт милиард евро оборот. Този пазар в последните 2-3 години е в непрекъснат възход. Нашите потребители започват да се ориентират към малко по-високия ценови сегмент и респективно новите технологии. Говорим за цени над 400 лева“, отбеляза Стойчев.

По думите му оборотът на целия сектор на ИКТ ще бъде 5,5 млрд. евро в България. Това представлява 5% ръст на годишна основа. „Ръстът ще дойде от определени сегменти на ИТ индустрията, при които има огромен потенциал това да се случи. Има съществен ръст на компаниите в сектора от 2011 насам – от малко над 7 хил. до над 10 хил. в момента“, посочи управляващият съдружник на CBN Pannoff, Stoytcheff & Cо.

Повече може да видите във видеото: