ЕС е готов на компромиси, за да запази Великобритания в блока

Лондон продължава да иска имигрантите от Европа да не получават всички социални услуги в първите четири години

12:13 | 18 декември 2015
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските партньори са готови на все повече компромиси, за да запазят Великобритания като член на Европейския съюз (ЕС), пише Investor.bg.

След първия ден на срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел показа задоволство и оптимизъм за това, че главните изисквания на Камерън за свиване на социалните помощи ще намерят решение. Нужните промени в договорите обаче може да се подготвят едва след референдума за ЕС, подчерта Меркел, цитирана от DPA. 

По темата имало различни опции, които „се дискутират интензивно, за да се намери решение до февруари“, каза канцлерът. Това „със сигурност няма да е съвсем лесно, но при добра воля може да се намерят начини за достигане на различните цели“. Меркел подчерта, че недискриминацията и свободното предвижване като „основи на ЕС“ ще бъдат запазени при всички случаи.

Камерън обяви, "че цяла нощ ще се бори за Великобритания". Малко след полунощ той установи, че „налице е добра воля“ и е създадена инерция за постигане на решения и в четирите области на реформите. Той също така смята, че договорите на ЕС ще трябва да бъдат променени. Начинът за това вече бил наличен. 

„Възможно е да се стигне до споразумение през февруари. Ще отнеме много усилена работа, но това, което усетих тази нощ в залата, е, че има много добра воля, хората искат споразумение, с което Великобритания да остане в ЕС", добави Камерън след първия кръг на преговорите.

„Искам Великобритания да получи по-добро споразумение, затова е всичко, и мисля, че тази вечер направихме крачка напред", подчерта британският премиер.

Камерън подчерта, че Великобритания се е изправила пред рекордни равнища на миграция, което натоварва местните власти и обществените услуги. Това притеснява силно британците и подкопава подкрепата за ЕС, добави премиерът, цитиран от Ройтерс.

Основните си искания Кемерън изложи по време на официалната вечеря. „Безпрецедентно високият брой на имигрантите представлява „голяма загриженост от британците и подкопава подкрепата за ЕС", подчерта няколко пъти той. „Ние трябва да намерим ефективен отговор на този проблем". 

Конкретно Камерън настоя имигрантите от ЕС да бъдат изключени през първите четири години от правото да получават всички социални услуги.

„Европейските лидери изразиха своята загриженост, но показаха и готовност за търсене на компромис", заяви след работната вечеря председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След дебатите той добави, че вече е настроен много по-оптимистично по отношение на резултатите от обещания референдум във Великобритания.

Референдумът за оставане или напускане на ЕС трябва да се състои най-късно до 2017 г. Камерън се застъпва за оставане на Кралството в ЕС, ако бъдат изпълнени исканията му. Тъй като британците са разделени по темата, в момента т.нар. Brexit не се се разглежда като нереалистичен сценарий, което би имало обаче драматични последици за Великобритания и ЕС.