Ким тества нова ракета, която може да поразява бази на САЩ

Пропагандният апарат на Ким в сряда отпразнува изстрелването на ракетата, като заяви, че тя е със среден обсег на действие - което означава, че може да удари американски военни бази в региона

13:51 | 3 април 2024
Автор: Джон Хърсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил изпитание на нова балистична ракета, предназначена за изстрелване на хиперзвуков летателен апарат, който може да носи ядрена бойна глава, съобщиха държавните медии, наричайки изпитанието "епохален успех".

Пропагандният апарат на Ким в сряда отпразнува изстрелването на ракетата, осъществено ден по-рано, за която заяви, че тя е със среден обсег на действие - което означава, че може да удари американски военни бази в региона. Медиите изтъкнаха и че тя е с твърдо гориво, което означава, че може да бъде бързо разгърната и изстреляна.

Все още не е ясно дали Северна Корея действително е разработила функционален хиперзвуков летателен апарат. Тези оръжия са предназначени за разгръщане на транспортно средство за връщане в атмосферата и за пренос на ядрена бойна глава. Ракетата може да променя траекторията на полета си при висока скорост, което я прави трудна за сваляне от прехващачите.

Севернокорейските държавни медии показаха снимки на Ким близо до ракетата, наречена Hwasong-16B, преди изстрелването, а след това и самата ракета във въздуха. Ким "лично прокара безкрайния и до сега непроходим път към разработването и усъвършенстването на свръхмодерни оръжия със своята непоколебима воля и неизчерпаема енергия", съобщи официалната Корейска централна информационна агенция.

"Подобно оръжие трябва да бъде изстреля много бързо, тъй като е едно от първите, които ще бъдат използвани в конфликт, поради което Северна Корея е толкова развълнувана от факта, че то е с твърдо гориво", казва Декър Ивлет, асистент в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия "Джеймс Мартин".

Изстреляната във вторник ракета е прелетяла около 600 км, по данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, и изглежда е свързана с нов двигател за хиперзвукова ракетна система, която Северна Корея е тествала преди около месец.

Северна Корея има навика да извършва провокации, които съвпадат с изборите в Южна Корея, а изстрелването е извършено преди гласуването за нов парламент на 10 април. Режимът на Ким се нахвърля върху правителството на настоящия консервативен президент Юн Сук Йол, който заема твърда позиция спрямо Пхенян, и последното изстрелване напомня за заплахите за сигурността от страна на Северна Корея.

Северна Корея за последен път тества балистична ракета със среден обсег през януари. Подобна ракета е създадена, за да лети достатъчно далеч, за да порази цяла Япония, където САЩ имат десетки хиляди войници. Тя може да достигне и американските военни съоръжения в Гуам, където според Пентагона се намира един от най-големите американски складове за боеприпаси в света.