Berkshire и Lilly се опитват да догонят технологичните гиганти в клуба на трилионите

Тъй като Уолстрийт е обсебен от тесния обхват на възхода на фондовия пазар, двете фирми представляват ключово противодействие на така наречената Великолепна седморка

11:44 | 29 февруари 2024
Обновен: 12:26 | 29 февруари 2024
Автор: Бре Брадхам,Ейнджъл Адегбесан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на големите технологични компании създадоха и досега доминираха в клуба на трилионните долари в САЩ. За пръв път се очертава надпревара за присъединяване на външен участник към техните редици.

Поскъпването на акциите на Berkshire Hathaway Inc. от началото на годината на Уорън Бъфет, която има участие в различни бизнеси - от Dairy Queen до Fruit of the Loom - и на любимото лекарство за отслабване на Eli Lilly & Co. ги карат да се борят за място в топ ешелона на акциите на S&P 500. Двете фирми не биха могли да бъдат по-различни - както една от друга, така и от технологичните гиганти, които преследват.

Базираният в Омаха, Небраска, конгломерат бавно, но стабилно върви нагоре и достигна пазарна оценка от близо 900 милиарда долара. За разлика от него най-големият производител на лекарства в света има инерция на своя страна, след като бързо утрои стойността си през последните две години. Неотдавнашната промяна в начина, по който светът се отнася към затлъстяването, доведе до това, че стойността на Lilly достигна над 700 млрд. долара.

Тъй като Уолстрийт е обсебен от тесния обхват на възхода на фондовия пазар, двете фирми представляват ключово противодействие на така наречената Великолепна седморка, която е властвала над пазара. Увлечението по технологичните гиганти повиши оценките им и изстреля S&P 500 доста по-напред от равнопретеглената версия на бенчмарка, която размива влиянието на мегакомпаниите, карайки инвеститорите да търсят нови разкази извън всичко, свързано с изкуствения интелект.

"Освен технологичните имена имате още две компании, за които е интересно да се говори", казва Мат Ортън, главен пазарен стратег в Raymond James Investment Management. "Това дава повод да се говори, че на пазара има много други компании, освен технологичните с мегакапитали."

"Като цяло това е добре - да се подчертае, че всъщност има и нетехнологични компании", добави той.

Костенурка срещу заек


Lilly се устремява към Berkshire на фона на бума на лекарствата за отслабване

Berkshire и Lilly изминаха много различни пътища до сегашните си оценки, като през миналата година нараснаха съответно с около 15% и 59%. Докато фирмата на Бъфет отчита нарастващи оперативни приходи от своята смесица от застрахователни, енергийни, железопътни и други бизнеси, Lilly се изстреля нагоре благодарение на надеждите за търсене на нейните хитови лекарства за отслабване, Mounjaro и Zepbound. 

Ако някоя от двете акции успее да повтори ръста си от 2023 г. през следващите месеци, тя ще надхвърли пазарна капитализация от 1 трилион долара, присъединявайки се към редиците на технологични гиганти, сред които Apple Inc., Microsoft Corp. и Nvidia Corp.

Такава възвръщаемост никога не е гарантирана, дори за Оракула от Омаха, който наскоро напомни това на инвеститорите.

"Като цяло, нямаме възможност да постигнем главозамайващи резултати", написа Бъфет в годишното си писмо до акционерите през уикенда, като предупреди, че размерът на компанията ограничава способността ѝ да сключва сделки, които са от значение.

Все пак една сделка може да бъде катализатор за акциите. "Ако пазарът я възприеме като умна игра - което Уорън Бъфет обикновено прави - те биха могли да отскочат от гол линията на трилиона долара", каза Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Financial.

Междувременно оптимизмът за перспективите на Lilly нарасна в Morgan Stanley, където по-рано този месец анализаторите повишиха целевата си цена за производителя на лекарства до 950 долара - най-високата на улицата. Анализаторите на банката спекулираха дали Lilly ще се превърне в първата биофармацевтична компания за трилион долара, сигнализирайки, че има възможност акциите да поскъпнат.

Консенсусът все още предполага дълъг път за Лили, за да достигне границата от 1 трилион долара. Анализаторите, проследени от Bloomberg, имат средна целева цена от 777 долара за Lilly, което според изчисленията на Bloomberg я оценява на по-малко от 750 млрд. долара през следващата година.

Високо в небето


Лили заема най-висока цена/ Фирмата е по-скъпа от повечето от Великолепната седморка на база съотношение цена/печалба

Премията за оценка на Lilly може да е причина за скептицизма на Wall Street. Понастоящем акциите на компанията се търгуват над петгодишната си средна стойност на ниво от около 57 пъти прогнозната печалба, което е много по-високо от това на първенеца в революцията на изкуствения интелект Nvidia или на някое от другите имена във Великолепната седморка, с изключение на Tesla Inc. В същото време Berkshire се търгува под повечето от групата на база цена към печалба.

Според Шамс Афзал, портфолио мениджър в Carnegie Investment Counsel, обещанието за нови пазари за нейните лечения за отслабване - от сърдечна недостатъчност до сънна апнея - е вероятен фактор, който ще тласне Lilly към границата от един трилион.

"Лили наистина се превърна в еднорог в тази област", казва Афзал. "Може би няма да достигне трилион долара тази година, но този етап не е невероятен."

Преминаване на границата


Ръстът на пазарната капитализация поставя Berkshire и Lilly сред технологичните титани/И двете акции са сред най-ценните в S&P500

Ако Berkshire достигне 1 трилион долара, това ще се дължи отчасти на успеха на един от технологичните гиганти, които преследва: Apple е най-големият дял в портфейла от акции на фирмата, след като Бъфет е натрупал дял от около 165 млрд. долара. Миналогодишният ръст на акциите на Apple с 48% засили тази позиция.

Поне някои анализатори прогнозират ръст на акциите, който би изтласкал Berkshire отвъд границата. Дванадесетмесечната целева цена, увеличена миналата седмица от анализатор на CFRA, предполага достатъчно рязко повишение, а UBS в бележка от тази седмица посочи нов връх на улицата.

В САЩ технологичните гиганти отдавна владеят тринадесетцифрените класации. Apple за първи път счупи тавана през 2018 г. Microsoft наскоро надхвърли границата от 3 трилиона долара и в момента владее най-високата пазарна капитализация в S&P 500.

Nvidia флиртува с границата от 2 трлн. долара, а Amazon.com Inc., Alphabet Inc. и Meta Platforms Inc. се търгуват с оценка над 1 трлн. долара. Tesla се присъедини към елитните редици на клуба по време на трескавото си рали през 2021 г., но след това отпадна - предупреждение към бъдещите новобранци.

"Когато оценките стават все по-богати и по-богати, без значение коя е компанията, кой е секторът, пазарът става много по-взискателен и следователно по-критичен - и изисква по-позитивни насоки по време на сезона на отчетите", казва Кросби от LPL.