Компанията на Бъфет смело поглежда към оценка от $1 трлн. след последния си отчет

Акциите поскъпнаха с 3,1%, което е най-големият еднодневен скок от август насам, като за кратко време пазарната капитализация на Berkshire надхвърли 925 млрд. долара

19:09 | 26 февруари 2024
Автор: Бре Брадхам,Субрат Патнайк,Том Меткалф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В понеделник акциите на Berkshire Hathaway Inc. достигнаха още един исторически връх, с което пазарната стойност на конгломерата на Уорън Бъфет се доближи още повече до 1 трилион долара.

Базираната в Омаха, Небраска, фирма отчете по-високи оперативни приходи, което даде тласък на акциите, които пълзят към клуба на капитализацията над трилион долара, откакто миналата година отбелязаха нов рекорд. Преминаването на това ниво ще направи Berkshire първата американска компания извън технологичния сектор, която ще достигне такава пазарна капитализация.

Акциите поскъпнаха с 3,1%, което е най-големият еднодневен скок от август насам, като за кратко време пазарната капитализация на Berkshire надхвърли 925 млрд. долара. Акциите, които поскъпнаха с близо 15% през миналата година, вече бяха поскъпнали с около 17% през 2024 г. до петък.

"Изключителният фискален консерватизъм е корпоративно обещание, което даваме на тези, които се присъединиха към нас като собственици на Berkshire", пише Бъфет в годишното си писмо до акционерите. "Berkshire е създадена, за да издържи."


Berkshire Hathaway се доближава до границата от 1 трилион долара

В събота конгломератът съобщи за оперативни приходи за четвъртото тримесечие в размер на 8,48 млрд. долара спрямо 6,63 млрд. долара за същия период на предходната година, подпомогнати от увеличението на приходите от застрахователни договори и приходите от инвестиции на фона на по-високите лихвени проценти и по-мекото време.

"Силата на приходите на Berkshire Hathaway би трябвало да остане непокътната, като се имат предвид разнообразните ѝ подразделения, които могат да компенсират слабостите - независимо от икономическите условия", пише в бележка анализаторът на Bloomberg Intelligence Матю Палазола.

Предприятията на базираната в Омаха Berkshire варират от застраховане до железници и сладолед - ярък контраст с технологичните гиганти, които в момента се оценяват по такъв начин. Нейните акции се търгуват в два класа - по-силно търгуваният клас В, който сега се продава за над 400 долара за акция, и по-дългогодишният клас А, който сменя собствениците си на стойност над 600 000 долара.

Само няколко американски компании някога са достигнали пазарна капитализация над един трилион долара.

Apple Inc. стана първата през 2018 г., а Microsoft Corp. наскоро надхвърли границата от 3 трилиона долара. Nvidia Corp. флиртува със стойност от 2 трилиона долара. Amazon.com Inc., Alphabet Inc. и Meta Platforms Inc. понастоящем също се оценяват на над 1 трилион долара, докато Tesla Inc. веднъж премина тази граница, но след това се срина.


Пазарната капитализация на Berkshire го поставя сред технологичните титани/Конгломератът на Бъфет е сред най-големите акции в S&P 500 по пазарна стойност

Berkshire е най-близката компания извън технологичните гиганти, но това не означава непременно, че е първата. Производителят на лекарства срещу затлъстяване Eli Lilly & Co. предизвика въпросите на анализаторите дали може да бъде първата биофармацевтична акция за 1 трилион долара, тъй като пазарната му капитализация бързо надхвърли 700 млрд. долара.

Въпреки ръста на акциите на конгломерата на Бъфет, диверсифицираният му бизнес и добрите резултати в застраховането поддържат положителните оценки на анализаторите.

Berkshire е "привлекателна акция в несигурна макросреда", пише в бележка анализаторът на UBS Брайън Мередит. Той държи рейтинг "купувай" за акциите.

Същевременно размерът на Berkshire прави сключването на значими сделки по-трудно, тъй като "в тази страна остават само няколко компании, способни наистина да преместят иглата на Berkshire", се казва в писмото на Бъфет. Неговите парични средства са нараснали до рекордните 167,6 млрд. долара, тъй като конгломератът се бори да намери сделки на атрактивни цени.

"Като цяло, нямаме възможност за впечатляващи резултати", пише Бъфет.