BYD представи луксозен SUV, за да конкурира G-класа и Land Rover в Европа

Хибридният автомобил Yangwang U8, който може да направи 360-градусово завъртане на място, ще се конкурира с Mercedes-Benz G-класа и Land Rover Defender

19:30 | 27 февруари 2024
Автор: Стефан Никола
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BYD Co. подчертава европейските си амбиции на автомобилното изложение в Женева тази седмица, като показва модели, включително луксозен спортен автомобил с мощност 1200 к.с., който може да се движи по вода.

Хибридният автомобил Yangwang U8, който може да направи 360-градусово завъртане на място, ще се конкурира с Mercedes-Benz G-класа и Land Rover Defender и представлява навлизане на BYD на пазара на луксозни автомобили.

След като измести Volkswagen AG като най-продавания производител на автомобили в Китай, BYD разширява дейността си в Европа, за да създаде нови източници на приходи и да избегне жестоката ценова война на родния си пазар. Междувременно традиционните европейски производители на автомобили се борят със сложността на преминаването към електрически превозни средства, като същевременно се борят с охлаждането на търсенето на новата технология.

Въпреки че Yangwang U8 има за цел да демонстрира технологичните постижения на BYD, производителят ще представи в Женева и продукти за масовия пазар. Сред тях са обновената версия на петместния SUV Seal и напълно електрическият Tang, който може да измине 530 км с едно зареждане.

Компанията, която през четвъртото тримесечие изпревари Tesla Inc. като най-голям производител на електрически превозни средства в света, вече започна да продава модели в региона, включително Dolphin. Цената на компактния електромобил е с около 7000 евро по-ниска от тази на аналогично оборудвания VW ID.3, който германският автомобилен производител първоначално представяше като Beetle на ерата на електромобилите.

Все пак остава неясно доколко компанията ще успее да се наложи сред европейските шофьори. Брюксел разследва степента, в която Китай подкрепя своите производители на електрически превозни средства - включително BYD - в рамките на проучване, което може да доведе до налагането на допълнителни мита още през юли.

VW, Stellantis и Renault работят самостоятелно върху модели на цена до 25 000 евро, като последният показа своя R5 E-Tech EV в Женева. Новата версия на класическия автомобил от 70-те години на миналия век ще осигури първоначален пробег от 400 км с едно зареждане. Mercedes-Benz Group AG и BMW AG планират да пуснат на пазара няколко нови електромобила с подобрена технология до средата на десетилетието. Някои от европейските производители на автомобили също обмислят да се обединят, за да се противопоставят на китайския наплив.

BYD не даде много подробности за цената и наличността на автомобилите, които представя в Женева. Дългият 17,5 метра Yangwang U8 се продава в Китай за около 150 000 долара. Цените на моделите на компанията обикновено са по-високи в Европа, отколкото на родния им пазар. Цената на G-класата в Германия започва от около 128 000 долара.

Китайският автомобилен производител по-рано заяви, че премиум марката му Denza, която е 10% собственост на Mercedes, ще стартира в Европа през четвъртото тримесечие.

Сред допълнителните марки на автомобилното изложение в Женева тази седмица са Lucid, MG Motor и Isuzu. Повечето от големите европейски производители на автомобили отсъстват.