Valkyrie на Aston Martin струва $3 милиона, а поддържката му - още $450 хил.

Сервизното обслужване на екстравагантния Valkyrie може да струва на собствениците близо 450 000 долара за три години, което ще постави на допълнително изпитание заможните автомобилни ентусиасти

19:45 | 23 февруари 2024
Автор: Сидхарт Филип,Джейми Нимо
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хиперавтомобилът Valkyrie на Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc ще струва на купувачите поне 3 млн. долара, но те ще трябва да отделят още повече за поддръжката му.

Сервизното обслужване на екстравагантния Valkyrie може да струва на собствениците близо 450 000 долара за три години, което ще постави на допълнително изпитание заможните автомобилни ентусиасти, на които се е наложило да чакат с години за своя автомобил, който се е забавил поради редица проблеми. Клиентите, които не изберат да поправят своите Valkyrie чрез британския производител на луксозни автомобили, рискуват да загубят гаранциите си.

Собствениците могат да изберат малко по-евтин сервизен план, който сваля цената на 340 000 долара за три години, според имейл на клиента, видян и проверен от Bloomberg News.

Огромните такси биха могли да помогнат за увеличаване на приходите на губещата Aston Martin, която води преговори с банкерите си, за да се справи с надвисналия дълг от около 1,4 млрд. долара. Компанията неколкократно набира парични средства, откакто канадският милиардер Лорънс Строл я спаси през 2020 г.

Говорител на Aston Martin заяви, че има и по-достъпни варианти, в зависимост от това как клиентът планира да използва автомобила. Той отказа да даде подробности за тях, позовавайки се на политиката на компанията. За поддръжката на автомобила са необходими инженери от моторните спортове, а разходите са в съответствие с таксите за обслужване на други хиперавтомобили, добави той.

Въпреки че е лимитирана серия, която ще се продава в малки количества, Valkyrie е от ключово значение за увеличаване на приходите на Aston Martin, която през ноември заяви, че е доставила 67 Valkyrie на клиенти през първите три тримесечия на 2023 г.

Valkyrie е един от най-скъпите пътнически автомобили в света. Той е проектиран като състезателен автомобил от Формула 1, способен да генерира необходимото количество притискаща сила, за да позволи бързо шофиране на писта, особено в завои и маневри.

Пускането му на пазара беше отлагано многократно, тъй като производителят на автомобили работеше за отстраняване на проблеми с електрониката.

Aston Martin ограничи модела до 150 броя купета, 85 броя открити версии Spider и 40 броя от варианта AMR Pro, предназначен само за писта. През 2021 г. Bloomberg Intelligence изчисли, че една продажба на Valkyrie има същия принос към приходите като 21 от моделите Vantage V8 на Aston Martin.