COP28 влиза в заключителната си част, без окончателна сделка за изкопаемите горива

Рано в понеделник преговарящите очакваха проекта на споразумението, което ще се опита да преодолее пропастта между страните, искащи пълно отказване от изкопаемите горива и тези, които не искат

18:30 | 11 декември 2023
Автор: Джесика Шанкелман,Джон Ейнджър,Лора Милан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Срещата на върха за климата COP28 в Дубай навлезе в последните си два дни, докато Султан Ал Джабер, емиратският петролен мениджър, който ръководи тазгодишните преговори, се опитваше да изготви текст, който да включва ангажимент за първи път да се намали потреблението на петрол и газ в света.

Рано в понеделник преговарящите очакваха проекта на споразумението, което ще се опита да преодолее пропастта между страните, които искат пълно отказване от изкопаемите горива, и тези, които се противопоставят на това, начело със Саудитска Арабия и други страни износителки на петрол. Сред нерешените въпроси са планът за увеличаване на финансирането на борбата с изменението на климата за развиващите се страни и рамката за подпомагане на по-бедните държави да се адаптират към по-топлата планета.

Въпросът за изкопаемите горива доминира в двуседмичните преговори, които се провеждат в Обединените арабски емирства, след като на миналогодишните преговори COP27 в Египет страните не успяха да постигнат споразумение. Ал Джабер заяви пред репортери в неделя, че "е дошло времето да превключим на друга скорост", за да постигнем своевременно и амбициозно решение на срещата на върха, която трябва да приключи на 12-ти декември.

Изглежда обаче, че конференцията все повече изостава, тъй като новият текст, по който преговарящите могат да работят, ще бъде представен четири часа по-късно от планираното.

"Областите, в които трябва да се водят преговори, значително се стесниха", заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на UNFCCC, агенцията на ООН, която ръководи COP, на пресконференция в понеделник сутринта. "Сега сме тук, за да обсъдим два въпроса: колко висока е амбицията ни по отношение на смекчаването на последиците от изменението на климата и второ, готови ли сме да подкрепим този преход с подходящи средства за подкрепа, за да го осъществим."

Големият въпрос е дали страните износителки на петрол могат да намерят общ език с останалата част от света, за да постигнат споразумение относно изкопаемите горива.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че кралството няма да се съгласи на споразумение, което призовава за постепенно намаляване на изкопаемите горива. В понеделник министърът на енергетиката на Оман Салим ал-Ауфи повтори тези коментари. В писмо от миналата седмица висшият представител на ОПЕК призова страните членки да отхвърлят всякакви споразумения, насочени към изкопаемите горива. Всяко споразумение на COP трябва да бъде постигнато с единодушие.

"Трябва да намерим консенсус и обща позиция по отношение на изкопаемите горива, включително въглищата", заяви Ал Джабер в неделя. "Трябва също така да се споразумеем за източниците на финансиране и подкрепа" за адаптиране и справедлив преход.

Въпреки че настояваше за по-строги формулировки за изкопаемите горива, Ал Джабер отказа да назове конкретни държави-производителки на петрол, които възпрепятстват действията в областта на климата. Според Глобалния въглероден проект, международно сътрудничество на учени, емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива в световен мащаб ще се увеличат с 1,1% през тази година спрямо 2022 г. до 36,8 млрд. метрични тона.


Страните, който най-много допринасят за изменението на климата за 2023 г./ Най-големите замърсители, използващи изкопаеми горива и производство на цимент

Спорът за бъдещето на изкопаемите горива се води почти десетилетие, след като близо 200 държави подписаха Парижкото споразумение за ограничаване на ръста на глобалните температури до стойности под 2С, а в идеалния случай до 1,5С, за да се избегнат най-тежките последици от изменението на климата. Разногласията относно изкопаемите горива обаче се разпространяват и в други области.

По-рано през седмицата арабските държави и група развиващи се страни отхвърлиха първоначалния текст на глобалната цел за адаптация, но в неделя тази безизходица приключи, тъй като групите изразиха желанието си да преговарят.

"Смятаме, че трябва да извървим още доста път, за да постигнем приличен резултат, който да е траен", заяви преговарящият от САЩ Триг Тали по време на преговорите в неделя относно плановете за адаптиране към по-неспокойно време. "Това, което правим, е да създадем рамка за изпълнение за дълъг период от време, която трябва да бъде стабилна, ясна и последователна."

Ал Джабер нееднократно заяви, че това е първото председателство на COP, което активно призовава страните да предложат в договорения текст формулировка за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива. По време на миналогодишните преговори в Шарм Ел-Шейх много страни производителки на петрол отказаха дори да участват в дебат.

Въпреки това активистите за климата от самото начало изразиха опасения относно домакинството на ОАЕ на преговорите, тъй като страната е един от най-големите износители на петрол в света. На председателството на Ал Джабер се гледа с подозрение и заради другата му роля на ръководител на Abu Dhabi National Oil Co.

Според анализ на групата за натиск "Kick Big Polluters Out" най-малко 2456 представители на индустрията за изкопаеми горива са получили достъп до COP28.