Индия и Великобритания бързат да завършат търговските преговори преди изборна година

Лидерите на Великобритания и Индия имат малък срок да сключат търговска сделка преди предстоящите избори и в двете държави, догодина

19:00 | 5 декември 2023
Автор: Шрути Сривастава
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на двете страни се стремят да разрешат нерешените въпроси, преди да се изправят пред изборни битки през следващата година.

Екип от Обединеното кралство, включващ Аманда Брукс, генерален директор по търговските преговори, и Дъглас Макнийл, главен икономически съветник на министър-председателя, е в Ню Делхи тази седмица за по-нататъшни разговори, твърдят запознати, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите са поверителни. Това е 13-ият кръг от преговорите по сделката, предназначена да разшири търговските отношения, които миналата година бяха на стойност над 24 млрд. долара.

В понеделник Министерството на бизнеса и търговията на Обединеното кралство отказа коментар. Говорител на индийското министерство на търговията не отговори на имейл с искане за допълнителна информация.

Индийският министър-председател Нарендра Моди разполага с малък прозорец, за да сключи сделката между голямата си победа на щатските избори, потвърдена в неделя, и общонационалния вот през следващата година. Търговското споразумение, което се обсъжда от повече от две години, ще бъде най-амбициозното в Индия и ще подчертае нарастващото влияние на страната като най-многолюдната държава в света и най-бързо развиващата се голяма икономика.

Британският премиер Риши Сунак също търси по-задълбочени връзки с Индия, за да изпълни решението на Обединеното кралство от 2016 г. да напусне Европейския съюз. Управляващите консерватори в момента изостават от опозиционната Лейбъристка партия с около 20 процентни пункта в проучванията на общественото мнение, а Сунак досега се е борил да накара стагниращата икономика на Обединеното кралство да расте.

В продължение на седмици длъжностни лица и от двете страни посочваха декември като най-подходящия момент за приключване на преговорите. Макар че страните смекчиха позицията си по въпроси като уискито и визите за професионалисти, няколко теми - от тарифите за електромобилите до визите за студенти след завършване на образованието им - продължават да възпрепятстват постигането на споразумение.

Ето някои от нерешените въпроси:

Финансови и правни услуги

Индийските длъжностни лица виждат три проблемни точки в областта на финансовите и правните услуги:

  • Обединеното кралство иска Индия да разреши на неговите мениджъри на портфейли и консултанти по застраховки, различни от животозастраховане, да могат да работят в южноазиатската страна, без да имат постоянен офис там, заявиха запознати с обсъжданията. Индия иска те да имат търговско присъствие в страната, за да могат да работят там.
  • Обединеното кралство иска правителството на Моди да премахне ограничението за броя на клоновете, които неговите банки могат да откриват в Индия. Индия ограничава достъпа до пазара за чуждестранни банки до 12 клона годишно в съответствие с ангажиментите си по линия на Световната търговска организация.
  • Обединеното кралство също така иска по-голям достъп за своите адвокатски кантори и юристи. Съгласно действащите закони чуждестранните адвокатски кантори в Индия могат да предоставят консултации по международни закони и да работят по корпоративни сделки, като например сливания, но нямат право да се явяват пред индийски съдилища и трибунали.

Правила за произхода

Съществуват някои разногласия относно правилата за произход, които се отнасят до критериите, определящи мястото на производство на даден продукт. Според хора, запознати с обсъжданията, Обединеното кралство се стреми към облекчени правила за произход за своите медицински изделия и някои други продукти. Индия иска по-строги правила, за да гарантира, че ползите от споразумението за свободна търговия няма да бъдат използвани от други търговски партньори.

Договор за инвестиции

Индия и Обединеното кралство обсъждат двустранно споразумение за защита и насърчаване на инвестициите, за да се гарантира, че инвеститорите получават справедливо и предвидимо третиране и разполагат с механизъм за разрешаване на спорове. Обединеното кралство иска да включи въпроса за данъчните спорове в предложения пакт, въпреки че подробностите не бяха изяснени веднага. Искането на Великобритания е формирано от ожесточените данъчни спорове, пред които са изправени някои от нейните фирми, инвестирали в Индия.

Фермерски стоки

Обединеното кралство се стреми да улесни достъпа до пазара на селскостопанските си продукти като ябълки и сирене - и двете теми са политически чувствителни в Индия, където земеделските производители са ключов гласоподавател. Британските производители на ориз са все по-притеснени и от стремежа на Индия да намали митата за белия ориз. Според съобщения в местните медии Обединеното кралство също така иска защита на продуктите с географски означения. Продуктите с географско указание се идентифицират ясно въз основа на техния специфичен географски произход. След като получат статут на географско означение, други лица не могат да продават подобен продукт под същото име. Великобритания иска да постави географски означения за своето сирене - предложение, на което Индия се противопоставя. Обединеното кралство също така иска да получи географско означение за своето уиски, каквото Индия в момента няма.

Електрически превозни средства

Обединеното кралство иска да намали митата за електрическите превозни средства, изнасяни за Индия. Индия предложи преференциална тарифа от 30 % за 2500 електрически превозни средства, внасяни годишно от Обединеното кралство на цена над 80 000 долара. Великобритания все още не се е съгласила с предложението.

Пакт за мобилност и социална сигурност

Индия иска либерализиране на правилата за издаване на визи за младежи, които следват в Обединеното кралство - политически трудно искане за Сунак, който е критикуван, че не успява да ограничи нарастващата миграция. Работните визи след завършване на образованието позволяват на студентите да търсят работа до три години след дипломирането си. Ню Делхи също така иска да си възстанови около 8 млн. паунда от плащанията, които индийските работници правят годишно за социалноосигурителната система на Обединеното кралство.