Акциите в Индия са на път да достигнат рекордна стойност от $4 трилиона

Показателят на MSCI Inc. за местните акции е на път да надмине глобалния показател за развиващите се пазари с повече от 10 процентни пункта за трета поредна година

16:00 | 9 декември 2023
Автор: Ашутош Джоши
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязкото нарастване на инвестициите от страна на търговците на дребно и засиленият приток на чуждестранни инвестиции поставиха индийската фондова борса - петата по големина в света - за първи път на прага на оценка от 4 трилиона долара.

Пазарната капитализация на ценните книжа, листвани на борсите в страната, се е утроила от най-ниската стойност на пандемията през март 2020 г. и в понеделник е достигнала почти 4 трилиона щатски долара, сочат данни на Bloomberg.

Индийският бенчмарк NSE Nifty 50 скочи с 2,1% в понеделник, което доведе до ръст в Азия, след като управляващата партия на министър-председателя Нарендра Моди спечели три ключови щатски избори. Победите премахнаха елемент на политически риск за инвеститорите, като засилиха позициите на Моди преди общонационалните избори през следващата година, увеличавайки залозите за приемственост в политиката на правителството.

Постижението на индийския фондов пазар идва в момент, когато най-бързо развиващата се голяма икономика в света се позиционира като алтернатива на Китай за световните инвеститори и компании. През тази година чуждестранните фондове са вложили 15 млрд. долара в местни акции, като пазарът получава стабилен тласък и от бума на инвестициите на дребно, който се разрази по време на пандемията. С ръст от 14% през 2023 г. измерителят Nifty се насочва към безпрецедентна осма поредна година на ръст.


Индия настига Хонгконг

Икономиката на Индия се откроява на фона на забавящия се глобален растеж - брутният вътрешен продукт е нараснал със 7,6% през трите месеца до септември в сравнение с предходната година - като привлекателността ѝ допълнително се засилва от слабото възстановяване на Китай след пандемията и напрежението в отношенията му със Запада.

Същото важи и за индийските акции, като показателят на MSCI Inc. за местните акции е на път да надмине глобалния показател за развиващите се пазари с повече от 10 процентни пункта за трета поредна година. Изпреварващото представяне спрямо китайските аналози е още по-изразително, като индийският измерител е на път да изпревари индекса MSCI China с повече от 20 процентни пункта за трета поредна година.

"През последните 10 години индийският пазар отбеляза безпрецедентен растеж, независимо дали става въпрос за корпоративния сектор или за по-широките индекси", казва Танви Канчан, ръководител на бизнеса в ОАЕ в индийската Anand Rathi Shares and Stock Brokers Ltd. "През тази година наблюдаваме по-добри резултати на компаниите с малка и средна капитализация, които допринасят за възстановяването на капиталовите разходи в икономиката като цяло."


Акциите на Индия са на път да надминат другите, развиващи се пазари, за трета година

Младото население на Индия и усилията на Моди да завладее по-голям дял от световните вериги за доставки помагат за привличането на компании като Apple Inc. на нейния бряг. В същото време глобалните пенсионни и държавни инвестиционни мениджъри се насочват към Индия, като в същото време стават все по-колебливи по отношение на Китай, според ново проучване на базирания в Лондон мозъчен тръст Official Monetary and Financial Institutions Forum.

Бумът на фондовия пазар предизвика и треска за първични публични предлагания, като някои от новите листвания отбелязаха големи печалби през последните дни.

"Освен структурните перспективи, краткосрочните фактори, които според нас ще доведат до ръст на пазарите, са стабилните данни за активността, впечатляващите корпоративни печалби, намаляването на цените на петрола и силните вътрешни потоци", пишат стратезите на JPMorgan Chase & Co., ръководени от Раджив Батра, в бележка от 30-ти ноември.

Рискът за Индия може да дойде от високите й оценки. Няколко инвеститори изразиха опасения, че пазарът е надценен и че търговията с Индия става твърде пренаселена, което повишава вероятността от отдръпване. В същото време нарастващото участие на индивидуалните инвеститори, много от които се възползват от съветите на неоторизирани финансови консултанти и "гурута" от социалните медии, се превръща в проблем за пазарния регулатор.

Засега обаче се смята, че победите на Моди в щатските избори подпомагат настроенията и повишават привлекателността на Индия за чуждестранните инвеститори, които през ноември за първи път от три месеца се превърнаха в купувачи на местни акции.

"Това, което прави, е да даде на инвеститорите по-голяма увереност и продължителност на търговията с Индия", заяви в понеделник Матю Хаупт, портфолио мениджър в Wilson Asset Management в Сидни. "Вероятно ще продължим да наблюдаваме приток на капитали към Индия."