Китайският износ за март нараства с 15% въпреки очаквания спад от 7%

Миналата седмица Световната търговска организация заяви, че през тази година световната търговия ще спадне под историческите тенденции на растеж и ще се разшири едва с 1,7%

13:10 | 13 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай неочаквано нарасна през март, тъй като търсенето от повечето азиатски страни и Европа се увеличи, а фабриките в страната възобновиха производството, което подобри перспективите пред икономиката и показа, че глобалният растеж може да бъде по-бърз от очакваното.

Износът е нараснал с 14,8% в щатски долари през миналия месец спрямо година по-рано, отчасти благодарение на увеличаването на доставките за страните от Югоизточна Азия и устойчивото търсене от Южна Корея и Европа. Икономистите прогнозираха спад от над 7%, а изненадващо силният резултат бе най-голямото разминаване с очакванията поне от 2018 г. насам.

Търсенето в страните от АСЕАН и други държави компенсират по-ниския износ към САЩ

Вносът е намалял с 1,4%, съобщи митническата администрация в четвъртък в Пекин, което оставя търговски излишък от 88,2 млрд. долара за месеца.
През последните три години процъфтяващото експортно търсене оказваше значителна подкрепа за втората по големина икономика в света и помогна да се компенсират слабите вътрешни разходи, причинени от спада на жилищния пазар в страната и ограниченията на нулевия Covid. Износът започна да се свива от края на 2022 г., тъй като търсенето от САЩ, Европейския съюз и други държави загуби инерция. Повишението през март беше първото от шест месеца насам.
Според икономисти изненадващо оптимистичните данни предполагат, че смущенията в работата на фабриките заради Covid в края на 2022 г. и началото на 2023 г. са били по-сериозни от досегашните оценки, докато външното търсене засега се задържа по-високо от очакваното.

"Това наистина беше много изненадващо", каза Мишел Лам, икономист за Голям Китай в Societe Generale SA. "Голяма част от възстановяването вероятно се дължи на облекчаване на прекъсванията в доставките. Въздействието му върху износа и производството вероятно е било много по-сериозно от предварително предвиденото. Ето защо днешните данни изглежда подсказват, че забавянето на външното търсене не е толкова обезпокоително, колкото се смяташе по-рано."

Забавяне на глобалните перспективи
Миналата седмица Световната търговска организация заяви, че през тази година световната търговия ще спадне под историческите тенденции на растеж и ще се разшири едва с 1,7% на фона на геополитическото напрежение и икономическия натиск, който включва инфлацията, руската инвазия в Украйна, затягането на паричната политика и несигурността на финансовите пазари. Слабостта на търговията се наблюдава и в данните за настроенията в заводите.

"Данните за износа бяха отражение на една доста добра фаза на икономическия цикъл", заяви Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. "Предизвикателството ще нарасне през втората половина на годината", когато икономиката на САЩ вероятно ще стагнира, а ефектът от затягането на паричната политика в САЩ върху външната търговия на Китай вероятно ще се увеличи, смята Дин.

Възстановяването на износа беше изненадващо, тъй като по-рано този месец показателите изглеждаха, че слабостта е продължила. Южнокорейският износ, който е индикатор за световната търговия, спадна още повече през март, въпреки че търговията на страната е много по-зависима от електронната индустрия, отколкото от Китай.

Разбивката на износа показва, че продажбите на автомобили са се увеличили най-бързо през първото тримесечие, като са нараснали с 82% в доларово изражение спрямо предходната година. Китай е на път да се превърне във втория по големина износител на пътнически автомобили в света, отчасти благодарение на усилията на правителството за разработване на електрически превозни средства през последните години.
Освен това износът на петролни продукти, стоманени изделия, както и на куфари и чанти също се покачи през първите три месеца на тази година.

Какво казват икономистите на Bloomberg...
"Какво обяснява изненадата? Силните мартенски данни биха могли да отразяват известна месечна волатилност, причинена от промени в търсенето и капацитета за изнасяне на стоките по време на празника Лунна нова година, който се падна през януари тази година. Мартенските резултати биха могли да отразяват наваксване на изоставането - което няма да продължи дълго. В перспектива виждаме, че отслабването на световното търсене натежава върху износа, дори ако компаниите вече не трябва да се притесняват за свързаните с пандемията прекъсвания на производството и логистиката."
-- Ерик Джу, икономист

"Външната търговия на Китай през първото тримесечие показа сравнително силна устойчивост показа признаци на подобрение след силното начало на годината", заяви пред репортери в Пекин Лю Далян, говорител на митническата служба.

Въпреки това трудностите и предизвикателствата остават поради високата глобална инфлация, забавянето на растежа в големите икономики, нарастващия протекционизъм и геополитическите рискове, добави той.
В юани китайският износ нарасна с около 23% през март спрямо година по-рано, спрямо 5,2% през февруари, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни. Вносът се увеличи с около 6,3% през март след ръст от 11,1% през февруари.